loader

Как се настройва FM трансмитер за кола?


Източник снимка:unsplash.com

Едно от първите неща, които почти всички шофьори правят щом се качат в колата е да пуснат музика. Ако и вие сте сред тях, сигурни сме, че предпочитате да слушате любимата си плейлиста пред музиката, която пускат по радиото. Тогава ви трябва fm трансмитер за кола.


Какво е FM трансмитер за автомобил?

Най-общо казано, това е малка джаджа или малко електронно устройство, чрез което можете да осъществите безжична връзка между флаш памет, на която сте качили любимата си музика и някоя от честотите на FM радиото на колата. С други думи устройството се използва главно за слушане на музика.

Тъй като връзката се осъществява чрез радиовълни (т. е. напълно безжично), през тази джаджа можете да слушате любимата си плейлиста освен от флаш памет и от CD карта, смартфон, MP3 плейър и дори от лаптопа или таблета си, стига тези устройства да имат bluetooth.


Как се настройва подобна джаджа?

За да работи, трансмитера се нуждае от захранване. Обикновено захранване от 12V му е напълно достатъчно, така че просто трябва да го поставите на мястото на запалката.

Щом го включите трябва да потърсите FM честота, на която да излъчва. Това е важно, тъй трансмитера играе роля на мини радиостанция и може да излъчва аудио сигнала от флашката или смартфона само ако е настроен на еднаква честота с FM радиото в колата.

Тук е важно да потърсите и откриете празна радио честота и да настроите fm трансмитера на същата честота. След това сте напълно готови и можете да се насладите на любимите си песни, докато шофирате.

Управлението на джаджата е много лесно и няма какво да объркате. Всички модели са снабдени с дисплей и разполагат с бутони, от които можете да превъртате, да пускате или спирате музиката и т. н. и т. н.

В зависимост от модела, има трансмитери снабдени освен с бутони и с дистанционно за управление, с няколко порта или други допълнителни опции, които правят звука още по-добър и качествен и слушането на музика в колата още по-приятно.


Съвети при покупка на fm трансмитер за кола

Ключът към извличането на максимума от FM джаджата е да се спрете на качествен продукт, който може да ви предложи функциите, от които имате нужда.

В този ред на мисли, ето на какво да обърнете внимание, ако искате да имате качествен звук и да се наслаждавате без проблем на любимата си музика.


Вид дисплей

Всички модели трансмитери са оборудвани с дисплеи, но както вероятно се досещате, има разлика между тях.

Така например, трансмитерите от бюджетен клас са с ограничен капацитет и базови функционалности на дисплеите, които позволяват основно да откриете радио честотата.

Моделите от средния ценови клас разполагат с дисплеи с малък обем вградена памет и възможност за показване на заглавието на песента, която се възпроизвежда.

FM трансмитерите за кола от високия клас са оборудвани с дисплеи с течни кристали, които разполагат с много повече функции. Обикновено разполагат с по-голяма памет и показват както радио честотата на предаване, така и номера и заглавието на песента, която се възпроизвежда.

Повечето от моделите от висок клас разполагат и с индикатор за свързаност и с LED подсветка, която улеснява управлението на джаджата, ако шофирате автомобила си в тъмната част на денонощието.


Настройка

Някой от модели трансмитери разполагат само с фиксирана честота и могат да възпроизвеждат музика единствено на тази честота. А това не е много удачно предвид факта, че докато се движите ще се натъквате на немалко смущения от местните радиостанции, които излъчват в района на населените места, през които преминавате.

Затова е добре при избор на модел fm джаджа да се ориентирате към трансмитер с ръчна настройка. Съветваме ви това, тъй като ръчната настройка позволява много по-бързо и лесно да откривате и избирате FM честотите и да избягвате смущенията от местните радиостанции.


Свързване

Към момента на пазара се предлагат много и разнообразни модели FM трансмитери и можете да избирате дали искате вашата джаджа да е със стандартен аудио жак, който може да бъде директно свързан с MP3 плеъра, или искате свързването да е напълно безжично през bluetooth.

Ако търсите нашето мнение, то ние си съветваме да се спрете на модел, който предлага повече опции за свързване. На пазара можете да откриете модели, които разполагат както с аудио жак и USB порт за флашка, така и с портове за мини и стандартна SD карта памет.


Източник снимка:unsplash.com

Дистанционно управление

Това е по-скоро допълнителна функция, но е добре да я имате като опция, ако често имате спътници в колата, на които предоставяте правото да избират музиката. Ако обикновено пътувате сами, честно казано дистанционното няма да ви е толкова полезно, но пък човек никога не знае кога може да му потрябва, нали така?


Допълнителни функции

Много полезна допълнителна функция е възможността да се регулира позицията на FM трансмитера, за да се осигури удобство на водача. Тази опция ви позволява да наклоните панела на джаджата така, че да ви е удобно да избира песните, без това да ви пречи при смяна на предавките.

Подобна функция имат повечето модели трансмитери за автомобил от средния и висок ценовия клас.


Какво още е добре да знаете на fm трансмитерите?

Както вече отбелязахме, тези джаджи са възможно най-достъпния и лесен начин да слушате любимата си музика в колата, докато пътувате. За съжаление имат няколко малки недостатъка: малък обхват и чести смущения на сигнала.

Обикновено обхватът е около 9 - 10 метра, което никак не е много. Затова нашият съвет е, когато избирате трансмитер да обърнете специално внимание какъв е максималният му обхват и да се спрете на модел, който може да ви осигури възможно най-големия обхват.

Само за информация: Ако искате да слушате  музика с прилично качество  от телефона си ще ви е нужен трансмитер с обхват поне 10 метра.

Смущенията на сигнала за съжаление също са неизбежни, особено когато сте на път. И все пак, има начин да ги намалите в границите на допустимото, като използвате някой от тези три инструмента за откриване на отворени FM честоти.


ClearFM

Това е безплатно приложение за iOS, което можете да изтеглите от App Store. Приложението използва GPS функциите на телефона ви, за да определи местоположението ви и да открие отворените радио честоти в района, през който преминавате.

Clear FM е супер удобно за ползване, тъй като не се налага да влизате в сайтове или да правите нещо друго, освен да си изтеглите приложението. Единственият му минус е, че се предлага само за смартфони под iOS, но не и за Android.


Източник снимка:unsplash.com

Radio - Locator

Това е уебсайт, който също като ClearFM се свърза с GPS - а на смартфона ви и определя местоположението ви и съответно незаетите FM честоти. С това приложение се работи малко по-трудно, тъй като, за да откриете празните честоти първо трябва да влезете на сайта на Radio - Locator.


SiriusXM Channel Finder

Това на практика е сателитно радио и за да го използвате трябва да влезете на уебсайта му, да въведете пощенския код на мястото, през което преминавате и ще получите до 5 предложенията за отворени радио честоти. Този начин за откриване на честоти има добро приложение в Европа и САЩ.

Добре е да знаете обаче, че предложенията, които току-що ви споделихме невинаги са точни и невинаги работят на територията на страната ни.

Затова и съветът ни е да потърсите и запаметите в настройките на FM трансмитера за кола няколко незаети честоти, които обикновено използвате и в случай на смущения просто да прехвърляте от честота на честота.