loader

Как да разграничим фалшивото масло от оригинала?

Оригиналното моторно масло поддържа двигателя здрав, като се грижи да смазва неговите движещи елементи, да отнема топлината им и да ги защитава от корозията, плаката и замърсяванията, отделяни по време на работата им.

За съжаление, фалшивите масла, на които можете да попаднете и без да искате да навредите на двигателя на автомобила си не са никак рядко срещани. Затова е добре да знаете как да различите фалшивото масло от оригинала.


КАК ДА РАЗГРАНИЧИТЕ ОРИГИНАЛ ОТ ФАЛШИФИКАТ?


По опаковката

Пластмасовите бутилки (контейнери, шишета), в които се предлагат оригиналните масла са изработени от качествена пластмаса и са с гладка повърхност. Когато вземете в ръце оригинална бутилка масло, по нея няма да има никакви шупли, “конци” по ръбовете, нито цветовете от предната и задната част на бутилката ще се различават.

За разлика от тях, бутилките на фалшификатите се произвеждат от материали с ниско качество, миришат силно на пластмаса и не са с гладка повърхност.


По етикета

Етикетите на оригиналите са прецизно залепени, без правописни грешки и без размазвания по текста. Освен това описанието на продукта и начина на употреба е написано на езика на страните, в които се предлага този продукт. Много производители на оригинални продукти добавят и допълнителни защити като QR кодове, холограмни стикери и други защити.

Тези защити липсват при фалшификатите. Освен това етикетите често са залепени набързо и накриво, отлепят се лесно и почти винаги в текста на описанието има някакви правописни грешки. В 99% от случаите и цветовете на етикета на фалшификата са доста по-бледи от цветовете на етикета на оригиналното масло.


По капачката

Капачките на оригиналните продукти се затварят плътно и задължително имат защитен пръстен, който не може лесно да се скъса. Обикновено върху капачките на оригиналите е отпечатано и логото на производителя или има комбинация от няколко защитни елемента.

Върху капачките на фалшификатите също може да има отпечатано лого, но обикновено то е с по-бледи цветове, грешки или е размазано. Задържащият пръстен под капачката или липсва, или ако има такъв можете с едно леко завъртане да го скъсате.


По цената

Цената е може би основният критерий, по който можете да разграничите фалшивото от оригиналното масло. Затова, ако ви предлагат масло на “изключително добра и изгодна цена” от популярна марка, бъдете уверени, че се опитват да ви продадат фалшификат.


По цвета

Ако поради някаква причина сте закупили масло, но не сте убедени, че е наистина оригинално, можете да направите визуален анализ. За целта в две чашки изсипете по малко масло.

В едната чашка изсипете масло, за което сте сигурни, че е оригинално, а в другата това, което смятате за фалшификат. Ще познаете фалшификата по това, че цветът му е по-тъмен от оригинала.


По метода на “петното”

Можете да тествате маслото и като капнете капка от него върху лист хартия. Наклонете хартията на една страна и ако течността при стичането си остави след себе си тъмна наситена следа, това означава, че имате фалшификат пред себе си.


ЗНАЦИ, ПО КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОЗНАЕТЕ ОРИГИНАЛНИТЕ ПРОДУКТИ НА НЯКОЙ ОТ ВОДЕЩИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ


Shell

Моторните масла на Shell са в бутилки в жълт, син, червен или сив цвят. Като допълнителна защита от бранда използват воден знак, който се намира върху капачката на бутилката.

При фалшификатите той липсва. Освен това върху бутилката има холограма, която се състои от четири иконки. В зависимост от ъгъла, по който гледате холограмата, тя променя цвета си, а иконките се сливат в една дума, която означава “оригинален”.


Mobil

Продуктите на Mobil се предлагат бутилки със сребрист или графитен цвят. В долната част на всяка бутилка има код с обозначението на партидата, който започва с буквите N или G. Под капака има отпечатана малка лейка, а върху капака има пиктограма, която показва как да се отвори правилно бутилката (тубата).


Castrol

Бутилките на оригиналното масло на Castrol имат доста допълнителни защити, тъй като това е най-често фалшифицираното масло. Ще различите оригинала от фалшификата по капачката на бутилката, върху която е отпечатано логото на производителя.

Ако маслото е оригинал, логото ще е отпечатано и върху пръстена под капачката. Когато отворите бутилката, гърлото ѝ ще е защитено със специален филм, а на гърба ѝ трябва да има холограма. Бутилката е гравирана с уникален номер и има холографски стикер, който съдържа кода на продукта.


ТОЛКОВА ЛИ Е ОПАСНО ФАЛШИВОТО МАСЛО?

Както споменахме в началото, моторното масло е ключов консуматив за правилната работа на двигателя. Оригиналното масло е специално разработено, за да може да поддържа двигателя здрав и чист и той да работи ефективно и без проблеми.

При производството на оригинално масло производителите използват специални добавки и спазват всички изисквания за контрол и качество на продукта.

За разлика от оригиналните масла, фалшивите се произвеждат с цел бърза печалба, поради което не само нямат всички необходими предпазни свойства, но и могат да причинят големи щети по двигателя.


КАКВО БИ МОГЛО ДА СЕ СЛУЧИ, АКО КАРАТЕ АВТОМОБИЛА СИ С ФАЛШИВО МАСЛО?

Вискозитетът на фалшификата бързо намалява, а заедно с него изчезват и защитните свойства на маслото и то вече не може да защитава двигателя.

Ако в състава му има излишък или липса на подходящите химически съставки, това ще усложни стартирането, а това от своя страна ще доведе до дефекти в двигателя.

Тъй като не притежава необходимите свойства, фалшивото масло не може да охлажда и да защитава елементите на двигателя от прегряване, нито може да предпази двигателя от корозия и натрупване на мръсотия.

Всичко това обикновено води до прегряване на елементите на двигателя, деформация на частите му и накрая до невъзможност да работи правилно и ефективно.


КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ СТЕ ДОБАВИЛИ ОПАСНО МАСЛО?

Колкото и да внимавате, фалшификаторите са толкова изкусни, че е напълно възможно да се заблудите и да закупите фалшиво масло.

Признаците, които показват, че може би сте добавили опасно масло вместо оригинал са следните:

  • Бързо спадане на налягането на маслената система
  • Проблеми със запалването (особено през зимата)
  • Груб двигател на празен ход
  • Влошаване работата на двигателя при ускорение
  • Почукване и други неприятни шумове в двигателя при шофиране
  • Сив дим, излизащ от ауспуха

Ако сте добавили фалшиво масло, единственият начин да предпазите двигателя е да източите опасното масло, да почистите (промиете) основно двигателя и да налеете оригинално.