loader

Как да предпазим боята на колата от вредни фактори?

Като собственици на автомобил, сигурни сме, че търсите ефективни начини да предпазите боята му в безупречен вид колкото се може по-дълго.

И това е напълно разбираемо, тъй като едва ли има човек, който не би искал колата му да изглежда наистина добре, без да влага много средства за нейната поддръжка.

Лесни начини да предпазите боята на колата

Източник снимка:pixabay.com

 

6 ефективни начина да предпазите боята на колата си от вредни външни фактори

 

Мийте автомобила си често

Изненадахме ли ви? Всъщност, редовното миене на колата е един от лесните, но и най-ефективни начини да предпазите боята ѝ възможно най-дълго време от избледняване и напукване.

Честото миене (трябва да се осъществява поне веднъж месечно) на колата с подходящи шампоани и на ръка, както и правилното и внимателно подсушаване (отново на ръка и с мека кърпа) предпазва боята от вредното въздействие на UV лъчите, отстранява полепналия прах, пътните отломки и премахва птичите изпражнения.

Птичите изпражнения между другото не само загрозяват външния вид на колата ви, но ако не бъдат премахнати своевременно, пикочната киселина, която се съдържа в тях може да започне да уврежда боята.

Редовното миене на колата защитава ефективно боята

Източник снимка:pixabay.com

 

Изполвайте полир паста

Следващото нещо, което можете да направите, за да предпазите боята е да полирате каросерията на превозното средство с полир паста поне два пъти годишно.

Полирането и пастирането добавят допълнителен защитен слой към боята. А това помага за предотвратяване на проникването на вредните UV лъчи и защитава боята от обезцветяване.

Освен това, ако по автомобила има повърхностни драскотини, причинени от пътни отломки, с полир пастата лесно могат да бъдат запълнени.

Паркирайте на сянка, за да запазите цвета на боята по-дълго време свеж и ярък

Източник снимка:pixabay.com

 

Паркирайте на сянка

Знаем, че е доста трудно да откриете място, на което да паркирате колата си, а още по-трудно е да откриете паркомясто, на което автомобила ви да е на сянка, докато сте на работа.

Но е добре да потърсите такова, дори да е малко по-далеч от местоработата ви, защото да оставите автомобила си на слънце, особено в големите летни жеги е вредно не само за боята, но и за интериора на автомобила ви.

Излагането за дълго време на превозното средство на слънце най-често води както до бързото избледняване и напукване на боята, така и до втвърдяване и напукване на елементите на таблото на автомобила.

Затова, ако не откривате някое спокойно и сенчесто място, на което да паркирате на открито ви съветваме да потърсите покрит паркинг, където колата ви ще бъде на сянка през часовете, в които няма да я ползвате.

Покритият паркинг е най-добрата защита на боята на колата от вредните слънчеви лъчи

Източник снимка:pixabay.com

 

Инвестирайте в качествено покритие за кола

Ако да плащате месечна такса за покрит паркинг не е опция, можете да инвестирате в качествено покривало за автомобил.

Калъфите, които се предлагат са изключително разнообразни като модели, размери и цени и едва ли ще имате проблем да откриете това, от което имате нужда.

 

Съвет: При избора и покупката на покривало (калъф, покритие) не е зле да потърсите модел, който не само приляга плътно върху автомобила ви, но и който лесно се поставя и също толкова лесно се сваля.

 

Плюс това е добре покривалото да е водоустойчиво, за да осигурява сигурна защита на колата ви от киселинните дъждове. Едновременно с това е добре да е и “дишащо”, за не позволява под него да се натрупва излишна влага, която би могла да окаже негативно влияние върху боята на автомобила.

 

Избягвайте да паркирате под дървета

Макар, че дърветата осигуряват сянка, която може да предпази боята на колата от вредното въздействие на ултравиолетовите слънчеви лъчи, да паркирате под тях може да ви създаде и доста проблеми.

Казваме това, тъй като при паркиране под короните на дърветата винаги има опасност дървесни сокове, цветове или цветен прашец да полепнат по боята. А това означава, че вместо да предпазите боята на колата си, вие можете без да искате да ѝ причините допълнителни щети.

Винаги е възможно и от дървото да се отчупи клон или да паднат шишарки и автомобила ви да получи някоя и друга драскотина или дори пукнато предно стъкло, изкривено огледало или нещо друго.

Освен това по клоните на дърветата кацат доста птици, които както знаете няма да се съобразяват, че сте оставили колата си отдолу и вероятността да получите нежелана порция птичи изпражнения по боята на колата е много, ама много голяма.

Да паркирате под дърветата не е много добра идея

Източник снимка:pixabay.com

 

Нанасяйте синтетично покритие за допълнителна защита

Синтетичното покритие, известно още и като “керамично” е течно полимерно покритие, което нанесено върху боята на колата ѝ придава допълнителен блясък и я предпазва от избледняване и напукване.

Този вид покритие защитава боята на превозните средства от появата на петна в резултат на киселинни замърсители като киселинни дъждове и пикочна киселина, която се съдържа в птичите изпражнения и други.

Плюс това предпазва от надраскване и появата на драскотини, не позволява на водата да се задържа и предпазва автомобила от полепване по боята на дървесен сок (смола), залепване на мушици, пръски от бензин, катран и други вредни за запазването на безупречния вид на боята неща.

Керамичното полимерно покритие предпазва дълготрайно боята на колата

Източник снимка:pixabay.com

 

Веднъж нанесено, синтетичното покритие може да издържи от две до пет години, което го прави един от най-ефективните и издръжливи продукти, с които можете да защитите по-дълго цвета и целостта на боята на колата си.

Цената на този продукт е малко по-висока, а и нанасянето обикновено е добре да се извършва от професионалисти, затова към неговото използване обикновено прибягват хора, които искат да запазят по-дълго боята на чисто новите си автомобили.