loader

Как да подготвим превозното средство за дълъг път?

Планирате пътуване до далечна дестинация.

Избрали сте маршрут, резервирали сте хотел, изготвили сте списък със забележителностите, които искате да посетите.

Подготовката на автомобила преди път е задължителна

Източник снимка: pixabay.com

Сега ви остава само да подготвите превозното средство за дълъг път и сте готови да потеглите.

Ако не сте напълно сигурни какво включва подготовката на автомобила за дълго пътуване, предлагаме ви няколко насоки, които (надяваме се) ще ви бъдат помощ.


AnchorПодготовка на превозното средство за дълъг път: чек лист


AnchorТечности

За да си гарантирате безпроблемно пътуване едно от първите неща, които е добре да направите е да проверите всички течности на автомобила.


AnchorДвигателно масло

Не е необходимо да сте автомобилен експерт, за да знаете, че маслото е много важно за работата на двигателя на всяко едно превозно средство.

То смазва всички метални компоненти на двигателя, така че те да могат да се движат без прекалено много триене.

Затова е много важно, преди да тръгнете на дълъг път да проверите нивото на маслото и ако се налага да долеете.

Ако пък при проверката забележите, че цветът и консистенцията му са променени, най-добре е направо да го смените, за да сте спокойни, че двигателят ви ще работи безупречно, без значение колко далечна е дестинацията ви.


AnchorОхладителна течност

Знаете, че двигателите отделят много топлина по време на работа.

Радиаторната или както е по-популярна охладителната течност (антифриза) е тази, която работи за извличане на топлината от двигателя и разсейването ѝ през радиатора.

Ето защо е добре преди пътуването да проверите нивото на течността и ако то е ниско да долеете.


AnchorТечност за чистачки

Проверката на тази течност може да ви се струва като нещо незначително, но повярвайте, тръгнете ли на дълъг път, ако нямате достатъчно течност за чистачки предното ви стъкло ще е постоянно замърсено и няма да можете да виждате както трябва пътя пред вас.

Поради това е силно препоръчително да се уверите, че резервоара с течността за чистачки е пълен и предното ви стъкло ще е чисто по време на цялото пътуване.

Проверката на всички течности е много важна

Източник снимка: pixabay.com


AnchorГуми

Гумите са единствената част от превозното средство, която е в пряк контакт с пътната настилка.

Освен това от тяхното състояние зависят до много голяма степен безопасността, комфорта ви и не на последно място разхода на гориво.

Затова е изключително важно да им обърнете специално внимание и да се уверите, че налягането им е в препоръчителните граници, протектора им е наред и не е неравномерно износен.

А ако случайно скоро не сте ги завъртали или не сте ги балансирали, не е зле да го направите преди дългия път, който ви очаква.

И още нещо. Не забравяйте да проверите състоянието и на резервната гума на колата, защото никога не се знае кога може да ви се наложи да я използвате.


AnchorКлиматик

Няма нищо по-досадно и изтощаващо, особено при дълго път през лятото от неработещ климатик.

Казваме го, тъй като ако климатика или климатроника не може да охлажда добре купето на колата умората ще ви налегне много по-бързо, а и няма да се чувствате никак комфортно, седейки в превозното средство часове наред в жегата.

За да не се случва това, преди пътуването няма да сгрешите да посетите сервиз, където специалистите да извършат диагностика и профилактика на климатика.


AnchorСветлини

Светлините са много важни за безопасността ви на пътя. Затова трябва да се уверите, че всички светлини на автомобила ви работят безупречно.

За щастие проверката може да бъде извършена много лесно и само с помощта на близък или приятел.

Това, което трябва да направите е да седнете в колата и да включвате поред всички светлини, а вашият близък (приятел) да провери дали светят добре.

Ако при проверката някоя от крушките не свети както би трябвало, бързичко я сменете, за да сте спокойни, че когато излезете на пътя ще сте добре видими за останалите участници в движението.

И още нещо. Дори и всички светлини да са наред, сложете в жабката няколко резервни крушки, които да са ви по ръка, ако по време на дългото ви пътешествие се наложи смяна.


AnchorЗапалителни свещи

За да сте спокойни, че колата ви ще пали без проблем, проверете и запалителните свещи.

Обърнете внимание на състоянието им и по-специално потърсете следи от корозия и замърсяване.

Уверете се също така, че разстоянието между електродите е правилно. Ако нещо не ви се стори наред, отделете малко от времето си и ги сменете с нови.


AnchorБатерия

Проверката на състоянието на акумулатора е задължителна, тъй като едва ли ще сте много щастливи да не можете да стартирате колата някоя сутрин по време на почивката си.

За да не си разваляте настроението, преди пътуването няма никак да сгрешите, ако се уверите, че батерията е заредена, клемите ѝ не са корозирали и корпусът ѝ не е мръсен или пропукан.

За да е пълна подготовката на превозното средство за дълъг път е добре да проверите и състоянието на следните не по-малко важни компоненти:


  • Спирачки и спирачна течност
  • Въздушни филтри
  • Ремъци и маркучи
  • Чистачки

Дългото пътуване крие много изненади

Източник снимка: pixabay.com


AnchorОще няколко допълнителни съвета


AnchorПочистете добре автомобила

Няма нищо по-неприятно от това да тръгнете на дълъг път с мръсна кола.

Нито на вас ще ви е приятно да пътувате по този начин, нито на вашите спътници.

Затова се постарайте преди пътуването да почистите превозното средство не само отвън, но и отвътре.

Обърнете специално внимание на седалките, пода, таблото и местата на съхранение.


AnchorОпаковайте комплект за спешни случаи

Отделете място в колата, на което да поставите някой неща, от които можете да имате нужда по време на дълъг път.

Не е зле например винаги да имате под ръка освен комплект за първа помощ, пожарогасител и триъгълник и въже за теглене, фенерче, крик, туба с резервно гориво и лопата.


AnchorПредвидете достатъчно храна и вода

Вярно е, че днес е лесно да спрете и да хапнете спокойно по пътя, тъй като край магистралата има достатъчно заведения за хранене.

Но нашият съвет е да си опаковате нещо допълнително за хапване и да се запасите с вода, особено ако пътувате с малки деца.

Ако пък планирате да шофирате по планински или второкласни пътища, храната и водата трябва задължително да присъстват в превозното средство.


AnchorЗаредете с гориво вечерта преди отпътуването

За да не губите време и за да не изнервяте спътниците си е добре да заредите с гориво автомобила си вечерта, преди да тръгнете на дълъг път.

Така на сутринта просто слагате куфарите в багажника, настанявате се в колата и потегляте на път.

Не забравяйте документите и смартфона

Източник снимка: pixabay.com


AnchorНе забравяйте телефона и зарядното

Едва ли ще забравите да вземете смартфона си, но все пак и ние да напомним.

Добре е преди тръгване да заредите мобилното си устройство и да го поставите на удобно място в автомобила, за да можете да използвате GPS - a, докато шофирате.


AnchorУверете се, че не сте си забравили документите

Преди да седнете в колата и да завъртите ключа проверете дали личните ви документи и тези на превозното средство са у вас.