loader

Как да подготвим автомобила за зимни условия?

Температурите навън падат, валежите зачестяват, а листата на дърветата са покрили земята с пухкава златисточервена покривка. Това означава само едно. Есента е към края си и време да започнете с подготовката на автомобила за шофиране при зимни условия.

За да ви улесним, подготвихме кратък контролен списък, към който можете да се придържате, за да подготвите колата си за предстоящите студени месеци.


Снимка: nasauto.bg


ТЕХНИЧЕСКА ПОДГОТОВКА НА КОЛАТА ЗА ЗИМАТА - КОИ СА ПОПУЛЯРНИТЕ ПРАКТИКИ?


Започнете с гумите

Започнат ли да падат температурите, това, което трябва да сторите първо е да смените летните гуми със зимни.

Даваме ви този съвет, тъй като, когато температурите навън паднат под 7 градуса, каучукът, от който се произвеждат летните гуми започва да се втвърдява и гумите влошават не само сцеплението си с пътя, но и при спиране спирачния път се удължава.

Силно препоръчително е да смените и четирите гуми и да го направите преди температурите да са паднали под 7 градуса. Преди да извършите смяната проверете дълбочината на протектора на зимните гуми и ако той е по-малко от 4 мм помислете за покупка на нов комплект зимни гуми.

Препоръчително, да не кажем задължително е смяната да се извършва единствено в специализирани сервизи, тъй като, след като бъдат сменени гумите трябва и да се балансират правилно.

И още нещо. След като смените летните гуми, помислете за тяхното правилно съхранение, ако искате да удължите живота им. Добро решение е да ги оставите на съхранение в хотел за гуми, където за тях ще се полагат подходящите грижи.


Проверете батерията

Акумулаторната батерия е особено чувствителна към температурни промени, особено ако нямате гараж и паркирате колата си на открития паркинг пред блока. Поради тази причина е добре преди началото на студените месеци да се уверите, че всичко с батерията ви е наред.

За да извършите проверката не се налага да посещавате сервиз, тъй замерванията можете да извършите и напълно сами с помощта на обикновен мултицет.

Ако при проверката напрежението на батерията е 12,6 V можете да сте спокойни, че всичко е наред, но ако е между 12 и 12,3 V трябва да я заредите или да помислите за покупка на нова акумулаторна батерия преди началото на зимата.

Съвет: Винаги дръжте в колата си комплект за зареждане на акумулатора. Никога не знаете дали в някоя особено мразовита утрин колата ви няма да откаже да запали.


Погрижете се за гумените уплътнения на вратите

При студено време гумените уплътнения на вратите и прозорците се напукват и са податливи на  свиване. А това освен, че води до тяхното износване и деформация, води и до намаляване на тяхната ефективност.

Казано иначе, ако уплътненията се напукат или свият те не само не могат да уплътняват добре, но са изложени на риск от замръзване, което ще затрудни отварянето и затварянето на вратите на МПС. За да подготвите уплътненията на вратите за зимата ги третирайте с глицерин или със силиконов спрей.


Проверете и обслужете спирачките преди началото на зимата и поне веднъж в средата ѝ

През зимата спирачките (наред с гумите) са подложени на много по-голямо натоварване, отколкото през лятото. В студеното време дисковете и накладките трябва да се справят с кишата, снега и влагата. По тях се полепва и сол, с която се третират пътищата, която от своя страна води до по-бързото им ръждясване и корозия.

За да сте спокойни, че спирачките ви са наред, няма да направите грешка, ако преди началото на зимата да огледате състоянието им и ако се налага да смените накладките.

Съветваме ви да посетите сервиз, където могат да извършат диагностика на цялата спирачна система на колата и да извършат смяната (ако се налага) бързо и професионално.


Снимка: nasauto.bg


Уверете се, че климатикът (климатроника) е наред

Едва ли ще се чувствате много комфортно, ако отоплението в колата ви не работи добре. Затова не пропускайте да направите проверка на състоянието както на всички негови елементи, така на нивото на фреона.

Това е подготовка, което не можете да извършите сами и се налага да потърсите сервизни центрове, в които специалистите ще направят пълна диагностика на климатика и ще го заредят с фреон.

Освен състоянието на климатика е добре да проверите и модулите за размразяване на предното и задното стъкло. Те са много важни, тъй като издухват бързо конденза от стъклата и ви осигуряват добра видимост по време на шофиране.


Проверете работата на светлините

През зимата се стъмва по-рано, а това оказва влияние върху добрата ви видимост. За да не се случва това  е от голяма важност да се уверите, че всички светлини на автомобила ви работят безупречно.

Проверката на светлините можете да направите и сами, като потърсите помощта на свой приятел или член на семейството. Това, което трябва да сторите е да помолите приятеля си да включва светлините една по една, а вие да гледате дали фаровете, стоповете и аварийните светлини работят.

Ако по време на проверката някоя от светлините не може да ви осигури достатъчно силна светлина, тогава просто трябва да почистите добре стъклата на фаровете с подходящ препарат или спрей и да смените крушките.


Сменете или допълнете течностите

Двигател -  Когато температурите започнат да падат, маслото на двигателя става по-вискозно. А стане ли по-плътно, то започва да циркулира по-бавно и не може да осигурява на двигателя добро смазване.

В крайна сметка двигателят ви ще започне да прегрява, а това не е никак добре. За да не се случва това, преди началото на студените месеци винаги проверявайте нивото на маслото и го допълвайте. Не забравяйте, че маслото трябва да се сменя на всеки 5000 км.

Спирачки - През зимата течността за спирачки се замърсява по-бързо, тъй като в нея се натрупват молекули вода, ръжда и други замърсители. Ето защо специалистите препоръчват смяната на течността за спирачки с нова преди началото на студеното време.

А нашият съвет е, ако имате възможност да използвате течност с формула, предназначена за използване в студено време.

Стъкла - Сменете течността за чистачките с подходяща за зимни условия. Ако перата на чистачките са износени, сменете и тях с нови.


Проверявайте налягането на гумите

Изключително важно е да проверявате налягането на зимните гуми поне веднъж месечно по време на цялата зима.

Казваме това, тъй като когато въздухът е по-студен налягането на гумите спада по-често, а това се отразява както на разхода на гориво, така и на комфорта и на безопасността при шофиране. Добре е да поддържате налягането на гумите над 0,2 бара, за да компенсирате ефекта от ниските температури.

Проверката можете да извършите или сами с помощта на манометър или да потърсите помощ от специализирани сервизи, където освен проверка на налягането, могат да проверят и баланса на гумите.


Погрижете се за екстериора на колата

За да запазите боята на колата няма да сгрешите, ако преди началото на сезона нанесете върху каросерията и вратите ѝ слой специален почистващ козметичен препарат или восък.

Добре е преди нанасянето на продукта да измиете и подсушите добре МПС - то. При почистването не забравяйте да отстраните полепналата мръсотия и отдолу на колата.

А докато се грижите за екстериора, можете да обърнете внимание на интериора на колата. Там е достатъчно да почистите внимателно с прахосмукачка, да приведете в ред багажника и жабката, да освежите малко тапицерията на седалките.

Можете да добавите и гумени стелки, за да предпазите пода от калта, снега и кишата, които със сигурност ще внасяте в колата през зимата.


Подгответе си зимен комплект в багажника

Тъй като не знаете кога студеното време ще ви изненада, препоръчително е да носите в колата:

  • Вериги за сняг
  • Резервна гума
  • Лопата и малка торбичка пясък
  • Стъргалка за прозорци
  • Спрей за размразяване на ключалки
  • Допълнителни крушки и резервни запалителни свещи
  • Колани за теглене
  • Кабели за подаване на ток
  • Допълнителна течност за чистачки
  • Базови инструменти
  • Качествен и удобен крик за смяна на гумите
  • Комплект базови инструменти за ремонт

Не е зле да си приготвите и малък сак, в който да сложите комплект резервни дрехи, чорапи, ръкавици, шапка, ботуши и други неща, които могат да ви потрябват, ако случайно закъсате на пътя.

В колата си носете още зарядно за телефон, фенерче, пакетирани храни и вода.

Разбира се, не е задължително да носите всичко това, но пък и не е зле да сте винаги подготвени за всякакви изненади, които можете да ви поднесе зимата, когато сте на път.


Адаптирайте шофирането си към зимните условия

Това е може би най-трудното, но и най-важното нещо, което трябва да направите. Казваме, че е трудно, тъй като стила на шофиране наистина трудно се променя, но все пак можете да опитате поне през зимните месеци да шофирате по-отговорно и на по-безопасно разстояние от останалите участници в движението.

Избягвайте и рязкото спиране, внимавайте за т. нар. “черен лед” и не използвайте круиз контрол.

Снимки: nasauto.bg

ИМА ЛИ АВТОМОБИЛИ, КОИТО НЯМАТ НУЖДА ОТ ПОДГОТОВКА ЗА ЗИМАТА?

Е, ако живеете в някоя част на света, в която през зимата температурите остават високи и не валят снегове, тогава можете и да пропуснете някой от стъпките по подготовката на превозните средства през зимата.

Ако живеете в Европа обаче, се налага да извършвате всяка година подобна подготовка, без значение дали карате дизелов, бензинов, електрически или хибриден автомобил.

Защото дори и да карате EV или хибрид, преди началото на зимата трябва да смените летните гуми със зимни, да преминете на еко режим и да извършите по-голямата част от проверките, с които ви запознахме малко по-горе.