loader

Как да поддържаме правилно електромобил или хибрид?

Ако наскоро сте станали собственик на хибриден или електрически автомобил най-вероятно имате много въпроси около поддръжката и обслужването на вашето модерно, високотехнологично и екологично превозно средство.

За да отговорим на всичките ви въпроси, се допитахме до експерти в поддръжката на хибридни и електрически автомобили, които съставиха кратък списък с препоръки, които надяваме се могат да ви бъдат полезни.

Поддръжка на хибридни и електромобили в няколко лесни стъпки

Източник снимка:pixabay.com

 

Как да осъществим правилна поддръжка на електромобил и хибрид?

 

Следете състоянието на електрическия двигател

Както електрическите, така и хибридните автомобили имат електрически двигател, състоянието на който трябва регулярно да следите.
Но спокойно.
За разлика от двигателите на конвенционалните превозни средства, електрическите двигатели са със сравнително просто устройство и като повечето агрегати имат не повече от 20 компонента.

Поради това няма да ви се налага нито сменяте маслото, нито да проверявате свещите, да сменяте филтри, помпи или ремъци.

За да поддържате електрическия двигател на хибрида или електрическия си автомобил е достатъчно просто през определен период от време да посещавате сервиз, където да извършвате диагностика на двигателя за възможни неизправности в софтуера.

Правилното зареждане на батерията удължава живота ѝ

Източник снимка:pixabay.com

 

Следете състоянието на батерията

Батериите, които на практика захранват електрическия двигател са проектирани така, че при правилна поддръжка и най-вече при правилно зареждане могат да издържат около 100 000 мили.

Това на практика означава, че поддръжката на батерията е не само изключително минимална, но и че ще ви се наложи да я смените едва след 8 - 10 години.

Разбира се, за да нямате никакви проблеми трябва да знаете как да зареждате правилно батерията, за да я остане тя възможно най-дълго време ефективна.

В този ред на мисли, за да удължите живота на батерията, при зареждането ѝ е добре да следвате следните правила:

  • Опитайте се да не използвате станции за бързо зареждане, ако това не е наложително. Вместо това зареждайте батерията или на конвенционални станции за зареждане или у дома.
  • Избягвайте да оставяте батерията с под 35% заряд, ако няма да използвате за по-дълго време превозното средство.
  • Не оставяйте батерията включена в контакта за зареждане, ако вече е заредена на 100%.

Избягвайте да зареждане на станции за бързо зареждане

Източник снимка:pixabay.com

 

Добре е също така през определен период от време да подлагате на диагностичен преглед на отделните  клетки на електрическата батерия.

Съветваме ви това, тъй като чрез този преглед можете да проверите отделните клетки за нивото им на производителност и да се уверите, че няма повредени клетки и батерията функционира на 100%.

 

Следете състоянието на двигателя на хибридния автомобил

Това, което отличава хибридния автомобил от електромобила е преди всичко неговата двойна моторизация.

Казано иначе, хибридите разполагат както с електрически, така и с конвенционален двигател.

Тъй като използват и стандартни двигатели с вътрешно горене, хибридите и Plug - in хибридите се нуждаят от редовна поддръжка на двигателя, подобно на конвенционалните превозно средства.

Това означава, че трябва регулярно да проверявате състоянието на ДВГ и да сменяте свещите и маслото.

Освен това при хибридите е важно да се проверяват редовно електрическите вериги.

Това се налага, тъй като те управляват електрическата система на автомобила и ако има някоя повредена или разхлабена връзка това може да причини сериозни проблеми в електрическата система на колата и да причини проблеми при преминаването от електрически на конвенционален двигател и обратно.

Поддръжката на хибридния двигател не се различава от тази на конвенционалния

Източник снимка:pixabay.com

 

Извършвайте стандартна обща поддръжка

Разбира се, като всяко друго превозно средство, и електрическите автомобили, както и хибридите не се състоят само от специфичен двигател и батерия.

Те също като конвенционалните МПС - та имат компоненти, на които регулярно трябва да обръщате внимание.

 

Проверка на охладителната система

Подобно на конвенционалните автомобили и EV, и хибридите имат охладителна система. Тя им е необходима, за да гарантира, че батерията поддръжка оптимална температура, без значение колко усилено работи двигателя или каква е външната температура.

Затова е добре регулярно да правите визуална проверка на нивото на течността и да доливате, когато е необходимо.

Обслужването на спирачната система е идентично с това на стандартните МПС-та

Източник снимка:pixabay.com

 

Проверка и смяна на спирачните дискове и накладките

Тъй като електромобилите и хибридите използват регенеративно спиране, при което съпротивлението в електрическия мотор помага за забавянето на автомобила, традиционните фрикционни спирачки се износват много по-бавно, в сравнение с дисковете и накладките на конвенционалните автомобили.

Все пак е добре да проверявате състоянието на спирачната система и ако забележите, че накладките или дисковете се износват да ги смените.

И още нещо. Добре е да не забравяте да обръщате внимание на всички хидравлични системи и да сменяте спирачната течност на всеки две години (или според указанията на производителя).

 

Проверка на окачването и кормилната система

Кормилното управление, окачването и амортисьорите също трябва да бъдат включени в бюджета за поддръжката, тъй като това са изключително важни за безопасността ви компоненти и е добре да сте напълно сигурни, че там всичко е наред.

Достатъчно е да извършвате проверката веднъж или най-много два пъти годишно, но трябва да я извършвате, за да сте сигурни и спокойни на пътя.

Електромобилите са екологични и изключително икономични

Източник снимка:pixabay.com

 

Поддържане и проверка на гумите

Точно както при останалите превозни средства и при хибридите, и електрическите автомобили гумите са единствените компоненти, които осъществяват контакт с пътната настилка.

Поради това трябва да обръщате специално внимание на тяхното състояние. Особено важно е да не карате със стари, износени, напукани или плешиви гуми. Важно е и да поддържате правилното налягане в гумите, да ги завъртате и да ги сменяте според сезона.

 

Проверка на отоплителната и вентилационната система

Обикновено при проверката на вентилационната система се налага да се сменят филтрите в купето, а това става на период около две години.

Що се отнася до отоплителната система, препоръчително е преди началото на всеки зимен сезон да посетите сервиз и да поискате да проверят цялостното състояние на система, нивата на хладилния агент в климатичната система и ако са ниски да поискате да се зареди системата с хладилен агент.

Обслужването на елетрическите автомобили и хибридите се извършва в специализирани сервизи

Източник снимка:pixabay.com

 

Къде могат да се обслужват хибриди и електромобили?

Въпреки, че изискват много по-малко поддръжка от конвенционалните си роднини, с обслужването на EV и хибрида няма да можете да се справите сами.

Освен това и в стандартните сервизи също няма да могат да ви помогнат много, тъй като този вид автомобили са малко по-специфични.

Това е и причината, поради която, за да поддържате  EV или  хибрида си в безупречно състояние ви съветваме да се насочите към специализирани сервизи.

Препоръчително да не си правите експерименти, а да посещавате сервизи, които са ви препоръчани от доставчика на вашия електрически или хибриден автомобил.