loader

Как да пестим гориво при шофиране?

Непрекъснато променящите се цени на горивата ви притесняват и напоследък все по-често се питате има ли как да пестите гориво, докато шофирате.

Добрата новина е, че има не един, а няколко начина, с които вашият разход на гориво може да се намали и всички те зависят единствено от вас и вашият начин на шофиране.

Внимателното и с умерена скорост шофиране води до икономия на гориво

Източник снимка:pixabay.com

Как да пестите от разхода на гориво, докато шофирате?

 

Карайте спокойно, без да ускорявате или спирате рязко

Постепенното ускоряване и плавното спиране са едни от сигурните начини да пестите от гориво, докато шофирате.

Затова се опитайте да не форсирате излишно двигателя, да превключвате възможно най-бързо предавките и да не натискате рязко спирачките, особено, когато това не се налага.

Ако попаднете в задръстване и се налага да чакате дълго на червен светофар изключвайте напълно двигателя и най-важното - опитайте се да поддържате умерена скорост.

Внимателното и с умерена скорост шофиране води до икономия на гориво

Източник снимка:pixabay.com

 

Обръщайте внимание на поддръжката на автомобила

Редовната поддръжка и обслужване подобряват ефикасността на вашия автомобил и на практика оказват влияние върху разхода на гориво.

Специално внимание трябва да се обърне на налягането на гумите, тъй недостатъчно напомпаните или прекалено напомпаните гуми не само влияят негативно върху икономията на гориво, но и застрашават безопасността ви.

Затова е важно да проверявате налягането на гумите всеки месец (и всеки път, в който ви предстои по-дълго пътуване), за да сте сигурни, че ги поддържате в оптималното според производителя налягане.

Поддържането на налягането на гумите помага за пестенето на гориво

Източник снимка:pixabay.com

 

Придържайте се към ограниченията на скоростта

Шофирането с по-висока скорост може и да е забавно и да ви спести няколко минути време, но със сигурност нито е безопасно, нито ще намали разхода на гориво. Напротив.

Казано иначе, 20 - те минути (+/-), които евентуално ще си спестите при изминати 200 - 300 км могат да ви струват не само допълнителни пари за зареждане на гориво, но и да ви осигурят солена глоба за превишена скорост. Някак си не струва цялото това бързане, нали?

 

Комбинирайте използването на климатика с отваряне на прозорците

Удоволствието да шофирате, наслаждавайки се на приятна температура в колата е по-лесно от всякога, благодарение на климатика или климатроника. Само че, всеки път, в който го включите разходът на гориво се увеличава.

Ако искате да пестите гориво, когато шофирате на ниска скорост трябва да спирате климатика и да отваряте прозорците. И обратно. Когато увеличите скоростта е по-добре да затворите прозорците и да включите климатика.

Казваме ви това, тъй като при шофиране на отворени прозорци с над 50 км/ч съпротивлението на вятъра, причинено от отворените прозорци може да увеличи разхода на гориво.


Източник снимка:pixabay.com

 

Избягвайте да товарите прекомерно автомобила

Колкото по-малък товар носи вашия автомобил, толкова по-икономично ще карате. Затова просто огледайте багажника и извадете всички неща, които не използвате, но си стоят там от години.

Ако имате багажник на покрива на колата, можете да отстраните и него (разбира се, ако не се налага да го ползвате редовно), тъй като той не само добавя допълнителна тежест на автомобила, но създава по-голямо съпротивление с вятъра, което от своя страна може да увеличи консумацията на гориво с още около 10%.

 

Комбинирайте пътуванията си

С всяко едно отделно излизане с колата, за да купите мляко, да отидете на фризьор или до местното магазинче за биопродукти и обратно на практика увеличавате разхода си на гориво.

За да пестите, планирайте предварително деня си и свършете всички задачи с едно излизане с автомобила.

Използвайте едно излизане с колата, за да приключите с всички задачи за деня

Източник снимка:pixabay.com

 

Ограничете използването на електрически устройства в автомобила

Не всеки се замисля над това, но дори използването на различни електрически устройства в автомобила оказва влияние върху разхода на гориво при шофиране.

Затова и нашият съвет е да се опитате да използвате колкото се може по-малко подобни устройства в колата, а ако това е невъзможно да ги включвате за кратък период от време, след което да ги изключвате.

 

Опитайте се да предвидите и избегнете трафика

Знаем, че да избегнете трафика понякога е невъзможно, но ако минавате по един и същ маршрут на отиване и прибиране от работа, няма как да не сте наясно кога е най-натоварено движението точно по този маршрут и да се опитате да избегнете трафика.

Можете да го направите или като минете по друг, по-малко натоварен маршрут или като промените часа, в който обичайно минавате по трасето.

Ако успеете да избягвате трафика ще спестите немалко гориво, тъй като няма да ви се налага да карате буквално на “газ”/ “спирачка”.

Избягвайте трафика, за да пестите от разходите за гориво

Източник снимка:pixabay.com

 

Обръщайте внимание на бензиностанциите, от които зареждате

Разбира се, да обикаляте целия град, за да заредите гориво, цената на литъра на което е с няколко стотинки по-ниска си е чиста загуба не само на време, но и на пари.

Но можете например да си направите един предварителен маршрут на бензиностанциите, от които да зареждате.

Или да зареждате на по-малките бензиностанции, както и да избягвате да зареждате от големите бензиностанции по магистралата, тъй като там цените на горивата са традиционно най-високи.