loader

Как да монтираме теглич?

Тегличът (куката за теглене) е специално устройство, което се монтира на шасито на автомобила. Предназначението му е да тегли различни видове товари като ремаркета, каравани, колички за джетове и лодки, фургони за превозване на коне и много други.

Ако вашият автомобил няма теглич, а ви се налага често да теглите ремарке или каравана и не искате всеки път да молите за помощ приятели и близки, чиито коли са оборудвани с теглич, можете и вие да монтирате такъв на превозното си средство.

Тегличът е много полезен, особено ако често се налага да теглите ремарке или каравана

Източник снимка: unsplash.com


AnchorКак се извършва монтаж на теглич?


AnchorПредварителна подготовка

Първото, което трябва да направите, преди изобщо да започнете с търсенето на теглича е решите какво ще теглите с него. Важно е да не пропускате тази стъпка, тъй като не всички устройства за теглене са еднакви и не всички са подходящи за различните видове, модели и марки превозни средства.

Щом вземете решение какво и какъв товар ще теглите трябва да проверите какво е максималното тегло, което вашият автомобил може да тегли.

Проверката можете да направите като се консултирате с ръководството на превозното средство или като проверите VIN - a. Там трябва да е посочено както максималното тегло на автомобила, така и какво е допустимото максимално тегло, което той може да тегли без натоварване и без проблем.


AnchorИзбор на вид теглич и електрически комплект

Следващата стъпка е да се спрете на един от двата основни вида тегличи, които се предлагат в момента: фиксиран или мобилен.


AnchorФиксиран теглич

Фиксираният теглич представлява метална топка с фланец, която се монтира на шасито на автомобила. Този вид към момента е по-популярен като опция, тъй като е по-икономически изгоден.

Плюс това фиксираният теглич е по-подходящ за теглене на по-тежки товари като по-големи ремаркета, каравани, фургони за превозване на коне и други. Минусът му е, че дизайнът му понякога пречи на сензорите за паркиране на съвременните автомобили.


AnchorМобилен теглич

Мобилният теглич или както още се нарича “теглич с лебедова шия” също се монтира на шасито на автомобила, но за разлика от фиксирания модел, когато не го ползвате можете да го “скриете” под автомобила и той да не се вижда.

Предлагат се и разглобяеми опции, които могат да се откачат, когато не се налага да бъдат използвани. Минусът на този вид устройства за теглене е, че се предлагат на малко по-висока цена в сравнение с фиксираните модели.

Относно електрическите комплекти (модули), на пазара се предлагат както универсални комплекти, така и модули, проектирани специално за вашата марка и модел автомобил. Ако търсите нашето мнение относно електрическите модули, то можем да ви посъветваме, ако имате възможност да се спирате на модули, проектирани за вашия модел и марка автомобил.

Фиксираният теглич е по-икономически изгоден

Източник снимка: nasauto.bg


AnchorМонтаж на теглич - стъпка по стъпка


AnchorСвалете задната броня

При повечето модели и марки автомобили се налага да бъде свалена задната броня, за да може да бъде фиксиран теглича.

Казваме “при повечето модели”, тъй като точният процес варира при различните марки. Така например, ако монтирате теглич на Peugeot 207  не се налага да сваляте бронята, а само двата болта, които се намират в долната част на бронята и които покриват отворите от външната страна на автомобилното шаси.

Но ако монтирате кука за теглене на шасито на BMW серия 3 ще трябва да премахнете не само бронята, но и калниците и дори капака на акумулаторната батерия. А има и модели автомобили, при които се налага плюс всичко останало и отстраняване на ауспуха.

Затова е добре, преди да започнете с отстраняването на бронята на вашия автомобил да се консултирате или със специалист или да потърсите информация в ръководството за монтаж на тегличи, което ще получите при покупката на този продукт.


AnchorИзрежете бронята

За да може да пасне идеално теглича се налага да направите прорези в бронята. Спокойно, не е толкова трудно, просто трябва да сте внимателни. Повечето брони имат от вътрешната си страна маркировка, ясно очертаваща частта, която трябва да се изреже. Просто следвайте маркировката и не режете нищо друго.


AnchorИнсталирайте напречната греда

Тя представлява метална рамка, която закрепва теглича към шасито на автомобила. Преди да я инсталирате обаче се налага да свършите няколко неща.

Задължително трябва да отстраните всички гумени уплътнения от точките за монтаж, да почистите много добре всички повърхности на гредата, които влизат в контакт с бронята и ако се налага да разпробиете допълнителни дупки.

Щом сте готови можете да преминете към монтажа на гредата към шасито на автомобила. За да се справите отлично следвайте инструкциите за монтаж, които сте получили заедно с покупката на теглича.


AnchorМонтирайте теглича

След като гредата е здраво закрепена е време да монтирате самия механизъм за теглене -  топката с фланец или мобилния (разглобяем) теглич. Вашето устройство за теглене трябва да включва метална пластина или “корпус”, който се прикрепя към напречната греда. Следвайте инструкциите, за да го монтирате както трябва.


AnchorКак да окабелите теглич?

Окабеляването на устройството за теглене се извършва по време на самия монтаж. Важно е да знаете обаче, че това е доста сложен процес, затова ви съветваме да се пробвате само ако сте напълно сигурни, че знаете какво правите.


AnchorНамерете входните точки

Първо тествайте електрическите вериги в колата, за да сте сигурни, че всичко работи без проблем и едва тогава изключете клемите на акумулаторната батерия. След това открийте входните точки и ако е възможно се опитайте да избегнете допълнително пробиване дупки.


AnchorСвържете електрическия контакт към главния кабел

Свържете електрическият контакт към кабелния сноп. Направите ли го, следващата стъпка е да прикрепите главния кабел към кутията с предпазители, като следвате много стриктно инструкциите.


AnchorСвържете всички кабели към кутията с предпазители

Прекарайте кабелите през входните дупки и закрепете добре всички връзки така, че тегличът да се свърже с основния кабелен сноп.

Когато свържете кабелите към вътрешната кутия с предпазители на вашия автомобил може да се наложи да монтирате електрическо реле и реле за контрол на напрежението, които да стоят под панела в багажника.


AnchorТествайте светлините

Приключите ли с всичко от горните стъпки на финала трябва да подредите всички кабели и да направите тест на светлините.

За целта е препоръчително да посетите сервиз и да оставите проверката на професионалистите. Казваме го, тъй като тестът се извършва със специално оборудване, което едва ли имате в домашния си гараж.

Добро решение е да предоставите монтажа на теглича на професионалисти

Източник снимка: unsplash.com


AnchorПреди да се разделим

Въпреки, че не е невъзможно да се справите сами, монтажът на теглич, както и сами видяхте не е никак лесна работа и е доста трудно да я свършите прецизно в домашния си гараж.

Затова ви препоръчваме да потърсите квалифициран монтьор или да посетите вашия сервиз и да оставите монтажа на устройството за теглене в техните вещи ръце.

Бъдете внимателни и при избора на теглич. Не забравяйте, че той трябва да е съвместим с вашия автомобил и да е подходящ за товара, който най-често ще теглите.

При покупката на теглича се уверете, че е оборудван с цялата необходима документация, има инструкции за монтаж и от комплекта не липсват монтажни елементи. Уверете се и че в комплекта теглич е включен и комплект за окабеляване.

Внимателно избирайте магазина, от който пазарувайте. Съветваме ви да сте внимателни, тъй като макар и да стават все по-малко, все още има търговци, които предлагат авточасти на ниски цени, но и с ниско качествено и от неизвестни производители.

За да не се ядосвате впоследствие, пазарувайте от водещи магазини като nasauto.bg, които не правят компромиси с качеството на продуктите, които предлагат.

Не забравяйте, че след монтажа на устройството за теглене трябва задължително да посетите специализиран сервиз за преглед и проверка на монтажа на теглича.

Това се налага, тъй като, за да можете да шофирате колата и да теглите товари, трябва от сервиза да одобрят поставянето на устройството за теглене и да ви издадат специален документ.