loader

Как да измием двигателя на автомобила и защо?

Споровете по въпроса дали двигателя трябва да се мие или не продължават от години. И най-вероятно скоро няма да стихнат, тъй като всеки собственик на автомобил има свое виждане по въпроса.

Една част от шофьорите са убедени, че има полза от миенето на двигателя, докато друга част са на мнение, че това е напълно ненужна процедура, свързана с висок риск от повреда на някой от елементите на двигателя или на електрическата система.


КАКВО КАЗВАТ ЕКСПЕРТИТЕ?

Разбира се, и специалистите не дават еднозначен отговор, но много голям процент от тях са на мнение, че миенето на двигателя, ако се извърши внимателно и правилно носи много повече ползи, отколкото негативи.

На първо място, чистият двигател е много по-привлекателен от естетическа гледна точка вид и показва, че собственика на автомобила полага грижи за него.

На второ място, чрез регулярното измиване могат да се идентифицират различни проблеми като изтичане на масло, напукани или износени пластмасови елементи и други неща, които биха останали незабелязани, ако двигателят е мръсен.

На трето, но не и на последно място, при всяко измиване на двигателя от него се отстраняват полепналите по него кал, прах, листа, мръсотия и елементите му се предпазват за по-дълго време от корозия.


КОГА СЕ МИЕ ДВИГАТЕЛЯ?

Няма определена времева линия, в която измиването трябва да се извършва. Всичко зависи най-вече от това дали карате по улиците на града или предпочитате офроуда. Ако шофирате основно в града, измиването един - два пъти годишно е напълно достатъчно, но ако си падате по офроуда е добре да миете двигателя малко повече.

Това, за което най-вече трябва да внимавате е не колко пъти годишно ще предприемете действия по измиване на мотора на превозното си средство, а кога. Казано по друг начин, препоръчително е да миете двигателя през пролетта или лятото, когато времето е топло, но не и през зимата, когато температурите са ниски.


МОЖЕТЕ ЛИ САМИ ДА ИЗМИЕТЕ ДВИГАТЕЛЯ ИЛИ ВИ Е НУЖЕН СПЕЦИАЛИСТ?

Истината е, че ако имате желание да се справите и сами можете да го направите, но трябва да сте много внимателни  и прецизни в действията си, защото и само една грешка да допуснете можете да нанесете непоправими щети по автомобила си.

Затова и нашата препоръка е, ако не сте убедени, че сте наясно какво точно правите да се обърнете към специалисти и да оставите измиването в техните опитни ръце.


КАК ДА ИЗМИЕТЕ ДВИГАТЕЛЯ САМИ?

Ако сте напълно сигурни, че ще се справите с миенето на мотора на превозното си средство сами, ето как да го направите.


Стъпка 1

Преди да започнете трябва да се подготвите с всичко, което ще ви е необходимо.

Ще са ви нужни:

  • Чисти парцали - Колкото повече, толкова по-добре.
  • Четка за търкане - За да отстраните замърсяванията колкото се може по-добре ще ви се наложи да се потрудите с четката.
  • Парче дебел картон или друго, което да поставите под двигателя.
  • Работно облекло и ръкавици, с които ви е удобно да работите.
  • Почистващи препарати - Продуктите, с които можете да почистите двигателя са доста, като се започне от обикновени продукти, които използвате за почистване у дома и се стигне до специализирани препарати като специални шампоани, обезмаслители, пулверизатори, разтвори за почистване на корпуси и други.


Стъпка 2

Оставете двигателя да се охлади добре. Той трябва да е студен, докато работите, за да не се нараните или повредите някой от елементите му.


Стъпка 3

Свалете всички пластмасови капаци (те могат да се измият отделно от двигателя). След това извадете отрицателния извод на батерията. После махнете и нея, за да я предпазите от повреда.


Стъпка 4

Покрийте с фолио всички чувствителни електрически компоненти като проводници, бобини, датчици, контакти и други. Открийте въздухопровода и покрийте добре и него.


Стъпка 5

Използвайте препарата, който сте си подготвили и напръскайте старателно цялото отделение на двигателя. Бъдете много прецизни и не оставяйте и сантиметър нетретиран. Оставете почистващия препарат или обезмаслителя да подейства за няколко минути.


Стъпка 6

Вземете чиста кърпа и забършете двигателя. За местата, които са много замърсени и за по-деликатните зони използвайте четка, за да почистите добре. Ако е нужно, напръскайте с още от почистващия препарат.


Стъпка 7

Изплакнете с вода. При тази стъпка е много важно да не използвате водна струя с високо налягане, тъй като това може да нанесе щети по двигателя. За изплакването можете да използвате обикновен градински маркуч, но внимавайте да не пръскате директно върху електрическите компоненти.


Стъпка 8

Изсушете двигателя. Ако времето е слънчево и топло, просто го оставете капака на колата вдигнат и оставете мотора на МПС да се изсуши естествено. Ако не ви се чака толкова дълго, можете да използвате и сгъстен въздух.


Стъпка 9:

Поставете обратно пластмасовите капаци и батерията. И разбира се, се уверете, че двигателя ви, освен чист е и напълно работещ и не сте го повредили. Тествайте също така и всички останали системи като фарове, чистачки, трансмисия и други.


Възможни проблеми, които могат да възникнат при неправилно измиване

Ако не сте внимателни напълно е възможно, вместо да се погрижите за двигателя си да му нанесете щети.

Един от най-честите проблеми, които възникват при неправилно измиване е намокряне и впоследствие прегаряне на електрическите компоненти. Затова е добре да сте особено внимателни, особено когато изплаквате двигателя да не пръскате вода директно върху тях (без значение, че сте ги покрили предварително).

Друга често срещана грешка при домашното измиване е да започнете измиването преди двигателя да е изстинал напълно. В този случай рискувате не само да се изгорите на горещите елементи, но и да повредите електрическите компоненти на двигателя, като ги намокрите със студена вода.

Неправилното почистване също така може да деактивира трансмисията и дори да я унищожи. Затова ви съветваме да сте много, много внимателни.


И последно

Миенето на двигателя носи много ползи както за подобряване на външния му вид, така и за неговата безпроблемна работа. Но ако измиването не бъде извършено правилно, то може да нанесе и щети.

За да сте спокойни, че всичко е наред, нашият съвет е да не експериментирате, а да поверите извършването на тази процедура на специалистите.

А ако все пак решите да рискувате, бъдете много внимателни, работете бавно и не бързайте. Измийте двигателя един - два пъти годишно, като избирате да го правите в топли, слънчеви дни, уверете се, че правите всичко правилно и на място, на което няма да замърсите почвата с вредни химикали.