loader

Как да изберем подходящите ангелски очи за нашия автомобил?

Ангелските очи, наричани още “ореоли” или “Halo Rings“ са допълнителни светлини, които се интегрират в модула на фаровете на автомобила. Те не изместват функциите на основните фарове, а са по-скоро допълнително осветление с креативен дизайн, което придава по-стилен и привличащ погледите вид на фаровете на превозното средство.

тунинг фарове

Източник снимка: en.wikipedia.org


AnchorПроизход на Angels - Eyes

Разработени на основата на LED технологията, ангелските очи се използват за пръв път в началото на 2000 - та в някой от моделите автомобили на BMW.

Първоначално немският производител поставя допълнителна светодиодна оптика с led крушки Н8 само на няколко модела от своите автомобили, но интересът към допълнителните светлини е толкова голям, че много скоро започва да ги интегрира в почти всички свои нови модели автомобили, които пуска на пазара.

Веднага след BMW и други марки автомобили като VW, Audi и много други започват да внедряват ангелски очи в своите модели автомобили, а днес почти няма популярен автомобилен бранд, който да не ги използва.

фарове с интегрирани ангелски очи

Източник снимка: unsplash.com


AnchorКакво представляват ангелските очи?

Най-общо казано това са поредица от светодиоди в пръстен (LED лента), която обгражда главния прожектор на фаровете на автомобила.

Поставени около фаровете на автомобила те не само подобряват външния вид и формата на фаровете, но и се справят отлично като дневни светлини, като мигачи и оптимизират видимостта на автомобила както денем, така и нощем.

Освен това са с ниска консумация на енергия, имат супер дълъг живот, инсталират се сравнително лесно, предлагат се в голямо разнообразие от видове и са една от любимите модификации, към която прибягват почти всички фенове на тунинга.


Източник снимка: unsplash.com


AnchorКак да изберете подходящите ангелски очи за вашия автомобил?


AnchorФорма и размер

В интерес на истината комплектите  Angels - Eyes, които се предлагат в търговската мрежа са със стандартни форми и размери. Така че, ако сте решили да направите тунинг светлини ангелски очи лесно ще откриете допълнителното светодиодно осветление, с което да тунинговате автомобила си.

Въпреки това ви съветваме, преди да закупите светлините да помислите добре дали ще стоят добре на вашия модел и марка автомобил. Казваме ви го, тъй като ако тунинговате по-стар модел автомобил, фаровете на който са с по-специфична форма, ангелските очи могат да и не стоят добре и да изглеждат нелепо.

Преди покупката да сте напълно сигурни, че ангелските очи ще са подходящи за вашия модел и марка автомобил.

Източник снимка: unsplash.com


AnchorВид

Има няколко основни вида ангелски очи и всеки от тях има както плюсове, така и минуси.


AnchorОптичен диод

Този вид Angels - Eyes е най-евтиния и съответно най-елементарния, който можете да откриете на пазара. Най-общо казано представлява прозрачен акрилен прът, който е нагрят, за да се извие и получи кръгла форма. В пръстена има малки прорези, а вътре в него са поставени два традиционни 5 мм светодиода (led ленти), които светят през тях.

Основният минус на този вид ангелски очи е, че не могат да осигурят много голяма яркост. Обикновено led крушките, които използват са около 10 лумена, така че светлините не се виждат добре през деня, а през нощта осигуряват доста по-бледо сияние в сравнение с останалите видове ангелски очи.


AnchorCCFL пръстен

Този вид е разработен с помощта на технологията CCFL, която представлява флуоресцентна светлина със студен катод.

CCFL пръстените работят с променлив ток и изискват високо напрежение, за да осигурят равномерна и ярка светлина. Те са напълно водоустойчиви, много издръжливи и работят добре както като дневни светлини, така и като допълнително осветление през нощта.

Като минус можем да посочим възможни проблеми с блока за захранване и запалване на светлините.

CCFL са водоустойчиви, издръжливи и се предлагат в широка гама

Източник снимка: unsplash.com


AnchorSMD LED пръстен

Този вид ангелски очи осигуряват изключително висока светлинна мощност напред. Освен това изискват много ниска мощност за работа, което ги прави много удобни за използване и инсталиране.

Допълнителен бонус е, че се предлагат голямо разнообразие в зависимост от броя LED чипове върху LED лентата (пръстена), размера на самите чипове или плътността на пръстена. Всичко това прави този вид аксесоари за фарове един от най-предпочитаните при тунинг светлини ангелски очи.

Не е за подценяване и че в зависимост от това дали искате светлината да е по-плътна или да се разпределя по-равномерно можете да се спрете както на SMD ангелски очи с дифузер, така и на модел без дифузер.


AnchorCOB  или chip-on-board

Това е технология за производство на светодиоди, при която  LED крушките (чиповете) се монтират директно към платка. Така на практика цялата платка се превръща в LED пакет, който разпръсква равномерна и силна бяла светлина.

Към момента ангелските очи с тази технология могат да излъчват само бяла светлина, тъй като многоцветната COB технология е невъзможна.


AnchorRGB LED пръстени

Този вид са удължен живот в сравнение с CCFL, излъчват четири пъти по-силна и ярка светлина и не се нуждаят инвертори, тъй като се свързват директно към габаритите на автомобила.

Освен това са многоцветни и могат да светят едновременно в три различни цвята.

Цветовете на ангелските очи са много разнообразни

Източник снимка: unsplash.com


AnchorЦвят

Цветовият дизайн на ангелските очи може да бъде изключително разнообразен - от стандартното бяло и оранжево, до зелено, синьо, жълто и червено.

Въпреки, че има много възможни опции за избор на цвят обаче ние ви препоръчваме, преди да се спрете на конкретна цветова гама да се допитате до експертите.

Съветваме ви да направите подобна консултация, тъй като има някой цветове, които според контролните органи на различните държави не са допустими, тъй като е възможно да бъдат сбъркани със светлините на полиция, пожарна, линейка или на автомобили от дипломатически корпуси и други.


AnchorПриложение

Ангелски очи могат да се монтират както на основните предни фарове, така и на задните светлини. Затова е важно преди покупката да сте наясно на кои светлини искате да монтирате допълнително осветление и да потърсите възможно най-подходящия вид и модел за вашия автомобил.

Могат да се монтират както на основните предни фарове, така и на задните светлини

Източник снимка: unsplash.com


AnchorКачество и цена

Относно качеството на ангелските очи е добре да внимавате, тъй като за съжаление в търговската мрежа можете да се натъкнете на немалко светлини на ниски цени, но и с немного високо качество.

Поради това нашият съвет е да пазарувате единствено от магазини за авточасти, в коректността на които сте сигурни и които не правят компромиси с качеството на артикулите, които предлагат.

Що се отнася до цената, то тя зависи от бюджета, в който разполагате и който можете да отделите за покупка на Angels - Eyes.

Казано иначе, ценовият диапазон на допълнителните светлини е изключително разнообразен и дори и да разполагате с по-малък бюджет, ще успеете да откриете вид, който да ви харесва и който да отговаря на бюджета, който първоначално сте си определили.