loader

Как да изберем гарнитура за автоматична скоростна кутия?

Изтичането на трансмисионна течност е една от най-често срещаните причини за проблеми с автоматичната скоростна кутия. И ако някой ден, отивайки към колата си забележите червеникаво мокро петно под нея, съветваме ви да не чакате проблемът да се задълбочи, а веднага да предприемете мерки по отстраняването на теча.

Добрата новина е, че най-често причината за изтичането на трансмисионната течност са гарнитурите (уплътненията) на кутията и ремонтът няма да е много сложен или скъп.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГАРНИТУРАТА НА АВТОМАТИЧНАТА ТРАНСМИСИЯ?

Най-общо казано, това е вид уплътнение, което се поставя на входящия вал на трансмисията. Задачата на гарнитурата е да предотврати изтичането на трансмисионното масло.

В зависимост от типа на автоматичната трансмисия гарнитурите са в различни размери и могат да са произведени от каучук, корков агломерат, гумено - метални, подсилени със стомана и други.


КАКВИ ПРОБЛЕМИ МОГАТ ДА ВЪЗНИКНАТ?

Тъй като са изложени на въздействието на маслото, след време материала, от който са изработени гарнитурите остарява, втвърдява се и по него се появяват пукнатини, през които лека  - полека започва да се просмуква по малко масло и да изтича навън.

А това, както отбелязахме е доста опасно, тъй като, за да работи безупречно трансмисията, елементите ѝ трябва да са добре смазани, защитени от корозия и замърсяване и предпазени от нагряване.

Ако гарнитурата е пропукана или скъсана, маслото не може да се задържи и започва да тече, а това намалява драстично нивото му и оттам ефективността му на работа. А  всичко това в крайна сметка води само до едно - големи проблеми с трансмисията.


ПРИЗНАЦИ, КОИТО ПОКАЗВАТ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ГАРНИТУРАТА?

Два са най-явните признака, които показват, че нещо с гарнитурата не е наред:

  • Ако забележите, че на мястото, на което паркирате колата си се е появило петно от червеникава течност, това означава, че имате теч на трансмисионно масло. А това от своя страна означава, че най-вероятно гарнитурата е напукана и пропуска.
  • Ако докато карате предавките започнат да приплъзват или долавяте все по-странни шумове откъм трансмисията, можете да бъдете сигурни, че гарнитурата вече е започнала да тече и карате с опасно ниски нива на трансмисионна течност.


КАК ДА ОТСТРАНИТЕ ПРОБЛЕМА?

Ако не сте напълно уверени и имате съмнения, че няма да можете да се справите сами, най-доброто решение, което можете да вземете е да потърсите сервиз, където ще сменят гарнитурата и ще спрат теча бързо и безпроблемно.

Но ако ви се иска да опитате да се справите сами, смяната на гарнитурата не е толкова сложна, стига да следвате няколко основни стъпки.


КАК ДА СМЕНИТЕ ГАРНИТУРАТА НА АВТОМАТИЧНА СКОРОСТНА КУТИЯ?


Подгответе се предварително

За да има успех начинанието ви, първо трябва да закупите точния размер и модел гарнитура. За целта трябва да погледнете в ръководството на автомобила каква гарнитура ви е нужна. Ако не откривате необходимата ви информация, потърсете помощ от специализираните магазини за продажба на авточасти като Нас Ауто.

Бъдете много внимателни при избора, тъй като размерите на гарнитурата трябва да съвпадат точно с размерите на типа автоматична трансмисия. Едновременно с покупката на гарнитурата трябва да закупите и подходящото трансмисионно масло, тъй като, за да смените уплътнението се налага да източите и смените и маслото + филтъра.


Осигурете си необходимия инструментариум

Инструментите, които ще ви свършат работа са базови:

  • Крик или стойка, на която да вдигнете колата, за да можете да работите спокойно
  • Отвертка с плоска глава
  • Ключ за развиване на пробката

Преди да започнете работа стартирайте за малко колата, за да може маслото да се загрее и да се източи по-лесно. Поставете превозното средство на равно и удобно за работа място и го повдигнете на стойка или крик.


Изчакайте двигателя да изстине и сте готови за работа

Открийте пробката на резервоара на маслото и поставете под нея съд, в който течността да се изтича.

Отвийте пробката и оставете трансмисионната течност да се изтече напълно. Тук е моментът да кажем, че няма да можете да отстраните изцяло маслото от автоматичната скоростна кутия.

Затова, ако не става въпрос само за смяна на гарнитура, а за старо масло, което трябва да бъде сменено е по-добре да потърсите специализиран сервиз. Ако проблемът е основно в гарнитурата можете да продължите работа.

Оставете маслото да изтече възможно най-много, след което с отвертката разхлабете и отвийте болтовете около таблата на трансмисията, с изключение на болтовете в ъглите (тях ги разхлабете, без да ги сваляте).

Оставете останалата течност да се оцеди колкото се може по-добре. Използвайте малка, плоска отвертка, за да отстраните леко и внимателно старата гарнитура.

Почистете старателно мястото, като използвате подходящ за целта препарат. Оставете да почистените повърхности да “подишат” за няколко минути.

Поставете новата гарнитура като внимавате да я поставите по правилния начин. След това поставете обратно капака на съда и завийте добре всички болтове и спуснете автомобила.

Открийте капачката на резервоара, отвийте я и налейте нова трансмисионна течност в препоръчителните количества. Не препълвайте резервоара, защото е опасно.

Стартирайте двигателя и направете едно кръгче в квартала, като превключвате предавките. Върнете се в гаража и с мерителната пръчка проверете нивото на маслото.


КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ПРОБЛЕМИ?

Не чакайте да се появят течове, за да смените гарнитурата, тъй като щом веднъж е започнало да тече, скоро капката ще стане струя и ще останете не само без масло, но и без трансмисия. За да не се случва това винаги, когато сменяте трансмисионното масло сменяйте и филтъра и гарнитурата.

Ако все пак  установите, че маслото тече не карайте колата и веднага потърсете сервиз или се опитайте сами да смените гарнитурата, за да предотвратите по-сериозен проблем с трансмисията.

Не карайте агресивно, за да не натоварвате допълнително скоростната кутия. Пазарувайте части, масла и консумативи само от водещи производители и от магазини, в качеството на продуктите, на които сте сигурни.


КАКВО МОЖЕМ ДА ВИ ПРЕДЛОЖИМ ОТ НАС АУТО?

Ако имате нужда от смяна на гарнитурата на автомобила си, от Нас Ауто сме на ваше разположение. В нашия магазин ще откриете както гарнитури в широка гама от размери, подходящи за всеки тип автоматици, така и ремонтни комплекти от водещи марки на достъпни цени.

Ако не сте сигурни каква гарнитура ви е необходима, нашите служители с радост ще ви помогнат да направите възможно най-подходящия за вашия автоматик избор.