loader

Как да избера правилните авточасти за моя автомобил?

Имате ли автомобил, все някога идва момент, в който се налага ремонт и подмяна на някой от неговите елементи. И тогава започва едно дълго търсене и обмисляне как да изберете правилните авточасти.


Избори, които е препоръчително да направите преди да започнете търсенето на авточастите

Физически или електронен магазин за авточасти

Всеки, който търси да закупи авточасти се изправя пред дилемата дали да потърси части от онлайн или от физически магазин. Дилемата е наистина голяма, но нашият съвет е преди да потърсите частите във физическия магазин да разгледате какво се предлага в онлайн магазините.

Електронните магазини разполагат с каталози, в които можете да откриете широк спектър от видове, марки и цени на авточасти. Всяка част е придружена с актуална снимка, подробно описание (техническа характеристика, производител и т. н.)

По-голямата част от електронните магазини позволяват да сравните цените и в описанията на авточастта посочват дали е оригинална или аналог. Голям плюс на онлайн магазините за авточасти е, че не само намаляват времето за търсене на частите, но позволяват без излишно бавене да откриете търсеното според следните технически параметри:

  • Марката
  • Модела
  •  Годината на производство на превозното средство
  •  VIN номера (Този номер е буквено - цифров код, който се намира в техническия паспорт на автомобила и е отпечатан на шасито на превозното средство)

Пазарувайки от онлайн магазин си спестявате и пари, тъй като този вид магазини работят с по-малка надценка, а и често предлагат авточасти с прилични отстъпки.

Оригинални, ОЕМ или възможни заместители (афтърмаркет)

За да откриете правилните авточасти за вашия автомобил, трябва да сте наясно и с разликите между видовете части.

Оригинални авточасти

Този вид авточасти са оригиналните компоненти, които са били инсталирани на вашата кола при производството ѝ. Обикновено оригиналните части са много качествени, но доста скъпи като цена. Често оригиналните части се произвеждат под марката на производителя на автомобила.

ОЕМ части


ОЕМ авточастите се произвеждат с оборудване на производителя. Това означава, че при производството им се използват същите компоненти, материали, технологии и производствени линии, които са използвани от компанията, произвела марката и модела автомобил.

ОЕМ частите имат и печат за одобрение от производителя на автомобила, с което той гарантира, че произведените автомобилни компоненти са оригинални продукти. Качеството на ОЕМ частите е изключително високо, а цената им е малко по-ниска от оригиналните.

Афтърмаркет (под лиценз)

Този вид части се произвеждат от компании, различни от производителя. Те купуват правата за производство и произвеждат частите под лиценз (спазвайки всички технически изисквания, описани от производителя на оригиналните авточасти).

При производството на този вид части може да има малки разлики от оригиналните, но качеството е високо, а авточастите са напълно съвместими с марката и модела автомобил. Предимството на заместителите е, че цената им е доста по-ниска от оригиналните и ОЕМ частите.

Освен тези три основни вида авточасти има още няколко вида:

  • Възстановени (реконструирани) автомобилни части - това са използвани части, които са били демонтирани, разглобени и след това сглобени отново, но с нови компоненти. След това са тествани, за да се гарантира, че работят като нови. Реконструирани (възстановени) авточасти обикновено изпълняват функциите си толкова добре, колкото и новите, а цената им е доста по-ниска.
  • Ремонтирани авточасти - различават се от реконструирани по това, че не се демонтират изцяло, а се почистват основно и се подменят или модифицират само някой от елементите им. Цената им е доста ниска, но качеството и издръжливостта им не са на високо ниво
  • Употребявани авточасти- това са използвани части, които са почистени, а някой от елементите им са подменени. Употребяваните части се предлагат на доста ниски цени. Но тъй като не можете да бъдете сигурни колко време ще изпълняват функциите си е препоръчително да ги използвате само при подмяна на автомобилни компоненти, които не оказват влияние върху работата на автомобила (например дръжки, тапицерия, сенник, огледала и други). Ако трябва да подмените автомобилен компонент, свързан с производителността или безопасността на автомобила, нашият съвет е да не разчитате на авточастите втора употреба.

Практически съвети при избор на надеждните и правилни авточасти

Няколко са решаващите фактори, които могат да ви помогнат да направите правилния избор:

  • Възрастта на автомобила - възрастта на превозното средство е един от най-важните фактори, които трябва да вземете под внимание при избор на правилните авточасти. Ако например автомобилът ви е нов или на 3 - 4 години, най-доброто решение е да потърсите ОЕМ части. Ако е на достолепна възраст, тогава няма голям смисъл да купувате оригинални части, а можете да се спрете на аналози или дори на части втора употреба.
  • Тип на частта, която се нуждае от подмяна - ако частта, която се налага да смените играе важна роля за производителността, ефективността и безопасността на автомобила, тогава най-доброто решение е да потърсите ОЕМ или оригинални авточасти. Ако авточастите, които искате да смените не попадат сред най-критичните за работата на колата компоненти, спокойно можете да ползвате аналози от водещи производители.
  • Стойност - каквото и да си говорим, цената, която трябва да заплатите за авточастите е от голямо значение. И няма съмнение, че и вие искате да заплатите възможно най-разумната цена за авточасти с високо качество и надеждност. За да подходите практично и разумно, без това да се отрази на работата на автомобила ви, нашият съвет е, когато купувате основни за автомобила авточасти да търсите ОЕМ части.

Те са по-скъпи, но ще си върнете инвестицията, тъй като този вид части са изключително качествени, здрави и веднъж смените ли ги няма да ви се налага смяна или ремонт на същата част поне няколко години. Ако се налага смяна например на крушки, накладки, масло и други, можете да спестите от разходите като закупите авточаст, която е висококачествен аналог.

Как да разпознаете оригиналните от фалшивите авточасти?


При избора на авточасти трябва да обърнете специално внимание върху автентичността им. Защото за съжаление се предлагат доста фалшиви авточасти и то на цени като ОЕМ части и е напълно възможно да бъдете подведени.

Има няколко основни параметъра, които издават фалшивите авточасти:

  • Цената - фалшивите авточасти обикновено се предлагат на половината от цената на оригиналните. Видите ли ниска цена на обявена от доставчика “оригинална” част, не бързайте да купувате. Вместо това потърсете частта, която искате да закупите и в други магазини и сравнете цените.
  • Аномалии в брандирането и опаковката - фалшификаторите днес са изключително изобретателни и става все по-трудно да откриете разликите, но все пак има начини. Единият от тях е да разгледате внимателно за малки несъответствия в опаковката. Обикновено фалшификаторите се справят с размерите на опаковката, но винаги има малки разлики в дизайна, цветовете и начина на изписване на логото или продукта.
  • Страната производител - проверете посочената на опаковката страна производител. Много често фалшивите авточасти имат етикети, на които е посочен като производител страна, в която подобни части не се произвеждат
  • Аномалии при визуален преглед - фалшивите авточасти почти винаги се различават от оригиналните при визуален преглед. Може разликата да е съвсем малка, но винаги има по някое изпъкнало покритие, не добре направен заваръчен шев или асиметрия в някоя област на частта
  • Сертификат за автентичност - понякога визуалната проверка може да не е напълно достатъчна, за да сте напълно сигурни, че авточастите не са фалшификат. Затова потърсете сертификат за автентичност.

    Ако продуктът е ОЕМ, той със сигурност ще има такъв или на опаковката или на самия продукт. Всеки сертификат за автентичност има уникален код за сигурност и идентификационен номер

Авточасти втора употреба или нови?

Този въпрос няма правилен и грешен отговор. Всичко зависи от вас. И все пак, нашият съвет е да избягвате покупката на употребявани части, ако колата ви е нова или ако частта е важна за производителността и безопасността на автомобила.

Ако все пак решите да се възползвате от по-ниските цени на употребяваните части и да спестите пари, преди покупката обърнете внимание дали авточастта е съвместима с модела и марката на превозното средство и дали няма износени компоненти. Ако купувате от онлайн магазин, вижте дали се предлага опция за предварителен преглед и период, в който можете да върнете частта.

Бъдете много внимателни, тъй като не можете да сте напълно сигурни, че частта, която ще закупите и поставите в колата си е качествена, нито можете да сте сигурни колко време ще изпълнява функциите си, преди да се наложи смяна.