loader

Как да избегнете грешки при пазаруване в онлайн магазин за авточасти?

Купуването на резервни части онлайн се превърна в масова практика през последните години и за това си има няколко конкретни причини.

На първо място пазаруването авточасти онлайн е доста приятно и бързо, тъй като не се налага да губим време в обиколки по магазините за авточасти.

Плюс това можем лесно да сравним цените от различни доставчици и онлайн магазини за авточасти и да открием възможно най-доброто съотношение между цена и качество на резервната част, която търсим да закупим.

Покупката на авточасти онлайн е все по-предпочитан начин на пазаруване

Източник снимка: unsplash.com

Интернет магазините поддържат и солидна гама от резервни части за почти всички марки и модели автомобили, които към момента се движат по пътищата на страната.

И накрая, но не и на последно място, те нямат работно време, което означава, че можем спокойно да влезем, да разгледаме и да закупим авточасти по всяко време на денонощието.

Но предполагаме, че вие сте наясно с предимствата от пазаруването от интернет магазин, затова няма да “задълбаваме” повече в тази тема.

В този материал ни се иска да поговорим за грешките, които най-често се допускат при пазаруването на авточасти онлайн и как да ги избегнете.


AnchorКак да избегнете грешки, когато пазарувате авточасти от онлайн магазин?

По-долу ще видите нашите съвети за безопасно, успешно и удовлетворяващо изживяване в избрания от вас онлайн магазин за авточасти.


AnchorИзбирайте резервните части според марката и модела на автомобила

Във физическия магазин можете да носите частта, която искате да смените, да я покажете на служителя и той да ви каже дали е налична или не и дали наистина е подходяща за вашия модел и марка автомобил.

При търсене на резервни части от онлайн магазин обаче няма как да носите частта, която искате да смените. Поради това е важно преди покупката да се уверите, че купувате точно това, което ви е нужно и което е подходящо и съвместимо с вашия модел и марка автомобил.

За да се справите със задачата, трябва предварително да сте наясно с модела, марката и годината на производство на автомобила. Можете да откриете необходимата ви информация, като разгледате ръководството на производителя на автомобила.

В случай, че се притеснявате да не сгрешите, можете да се консултирате с вашия механик и да го помолите да ви помогне да сравните номерата на старата и новата част, която искате да закупите. Номерата на частите обикновено се отпечатват отстрани или отзад на авточастите и трябва да съвпадат, за да може новата част да пасне идеално на вашия автомобил.

Щом сте наясно какво точно търсите, влизате на страниците на онлайн магазина, откривате категорията резервни части, които искате да закупите и търсите конкретната част, като въвеждате данните на вашия автомобил или VIN номера.


AnchorРазгледайте наличността на авточасти, с които интернет магазина разполага

Един от важните фактори при избор на магазин за резервни части, от който да пазарувате е наличието на части, с които разполага. Затова не е зле, преди да се ориентирате към конкретен магазин да разгледате малко по-обстойно гамата от продукти, които предлага.

Ако магазинът поддържа сравнително малък асортимент от части, това означава, че не разполага с голяма складова наличност. Което от своя страна идва да подскаже, че има голяма вероятност резервната част, от която се нуждаете да не е налична и да се налага да чакате с дни да я доставят в магазина, а след това да достигне до вас.

Надеждният онлайн магазин разполага с голяма наличност

Източник снимка: unsplash.com


AnchorУверете се, че частите са оригинали

Да се уверите, че частите, без значение дали търсите ангренажен ремък, компоненти от окачването на колелата, спирачна система, елементи от горивната или охладителната система, едрогабаритни части или части на двигател са оригинални не е лесна, но не е и невъзможна задача.

Просто трябва да обърнете внимание на марката и цената на авточастта, която искате да закупите. Ако цената е съмнително ниска, а марката не ви е позната, със сигурност частта не е оригинална.

Освен това, ако частите не са оригинални обикновено търговецът не придружава продукта с гаранция, нито може да представи някакви сертификати за качество.

За да сте спокойни, че купувате наистина висококачествени, оригинални авточасти онлайн, нашият съвет е да пазарувате от магазин за резервни части, който се ползва с доверието на потребителите и който предлага авточасти от популярни марки.


AnchorПроверете надеждността на търговеца

За да се предпазите от измами, които за съжаление не са никак малко, преди да направите покупката е добре да проверите надеждността на търговеца.

Можете да го направите като разгледате внимателно онлайн магазина и да се уверите, че на страниците му има посочени телефон и e-mail за контакти, физически адрес на компанията и лице за контакт.

Добре е също така на страниците на магазина за авточасти онлайн да има информация за самата компания (история, общи условия, политика на поверителност и други). Не зле да потърсите и допълнителна информация в социалните мрежи, по форуми и на други места за въпросния търговец.

Ако магазинът не е съвсем нов, със сигурност ще откриете потребителски мнения и отзиви, от които можете да се ориентирате в надеждността на търговеца, от който искате да закупите резервни части за автомобила си.

И още нещо. Обърнете специално внимание на методите на плащане. Добре е интернет магазинът да работи с поне няколко метода за плащане.

Обикновено за страната ни тези методи са:

  • Наложен платеж (плащане на куриера при доставката);
  • Банков превод;
  • Чрез някоя от популярните системи за разплащане като EasyPay, PayPal и други.

AnchorЗапознайте се политиката за гаранция и връщане на стоки

Доколко е надежден и реномиран магазина за авточасти онлайн “говори” много политиката му за предоставяне на гаранция и за връщане на стоки.

Затова е много важно преди да натиснете бутона “Купи” да се уверите, че търговецът предлага гаранция на частта, която искате да закупите.

Надеждният магазин трябва да може да ви предложи гаранция, без значение дали става дума за покупка на уплътнение, огледало или елементи от спирачната система (барабанни, дискови спирачки, накладки и т.н.). Същото важи за компоненти от климатичната, запалителната или електрическата система.

Търговецът също така трябва да има политика за връщане и замяна на стоки и тя да е разумна, а условията напълно ясни.


AnchorОбърнете внимание на сроковете на доставка

Ако трябва да чакате частта, от която се нуждаете с дни, то това обезсмисля пазаруването от онлайн магазин.

За да сте сигурни, че това няма да се случи, преди да направите поръчката разгледайте внимателно в какви срокове интернет магазинът може да ви доставки закупения продукт.

Обикновено онлайн търговците в България работят с куриерски фирми и предлагат както стандартна, така и експресна доставка, но никога не е зле да се информирате по-добре, преди да поръчате.


AnchorСравнете офертите на цени и промоции

Понякога в различните онлайн магазини за авточасти можете да откриете един и същ продукт, който се предлага на различна цена. Тази разлика в цената се получава, тъй като търговците работят с различни доставчици.

Често се случва и да предлагат резервни части на промоционални цени или безплатна доставка при покупка на артикул над определена стойност.

В този ред на мисли, преди да финализирате покупката си е добре да разгледате офертите поне на няколко магазина и да сравните цените на артикулите, които предлагат.

Консултирайте се с търговеца, ако имате съмнения и въпроси относно покупката

Източник снимка: unsplash.com


AnchorАко имате съмнения, потърсете консултация с търговеца

Ако въпреки всичко не сте напълно сигурни, че избирате точната авточаст или имате въпроси относно доставката, условията на връщане или начините на плащане, никога не се колебайте да се свържете директно с търговеца.

Ако магазинът е наистина реномиран и надежден, щом се свържете с негов служител той ще отговори на всичките ви въпроси и ще ви помогне да направите правилния избор за вашия автомобил.


AnchorЧесто задавани въпроси


AnchorКак да закупя авточасти от вашия онлайн магазин?

В Nag.bg имаме за цел не само да можем да предоставяме разнообразна гама от авточасти от водещи марки на ниски цени, но и да направим пазаруването бързо, лесно и най-вече много удобно.

За да откриете и закупите резервна част от нашия магазин, е необходимо единствено да посочите марката, модела и модификацията на превозното си средство, след което да кликнете върху “Търсене”.


AnchorС какви методи на плащане работите?

При покупката на авточаст от нашия онлайн магазин можете да платите както с наложен платеж (при доставката на артикула), така и чрез банков превод.


AnchorПри покупка на резервна част ще получа ли гаранция?

Като един от водещите онлайн магазини за авточасти в България, ние не само можем да ви предложим много голямо разнообразие от резервни части от водещи производители, но и всички авточасти, които предлагаме са придружени с гаранция.