loader

Измервателни инструменти за кола  - необходими ли са ни ?

Веднъж щом сте навън на поредното пътешествие, светът понякога може да стане прекалено опасен и то когато най-малко очаквате. Това особено важи, ако автомобилът ви е претърпял инцидент, повредеила се е авточаст и сте възпрепятствани и не можете да продължите.

В крайна сметка предполагаме, че не сте механик, но тогава какво може да направите в тази ситуация ? За щастие обаче не е никак нужно да имате професионална квалификация, за да си осигурите правдоподобен шанс за успех. Единственото нещо от което ще се нуждаете е един малък комплект от основни инструменти.


В случай на авария или спешна ситуация те съществено ще увеличат вероятността да се справите. Като цяло фактът, че колите се нуждаят от ремонти е неизбежен. Дори и да се грижите добре за тях това не изключва възможността да възникне нещо, което да осуети вашите планове. 

Притежавайки апаратите, които са специално предвидени за превозните средства ще си спестите доста излишни нерви и разходи. Преди да се опитате да ремонтирате нещо самостоятелно е необходимо да сте сигурни, че имате основни познания и най-вече измервателни уреди.


За какво служат измервателните уреди за кола ?

Измервателният уред е тип устройство, което е напълно способно да измерва физическо количество. Във физическите науки, осигуряването на тези данни и то в добро качество е дейност чрез която се сравняват величините на реални обекти и събития.

Това е особено важно в автомобилният свят, тъй като с тях вие ще бъдете подсигурени при следващият ремонт. Чували ли сте за изразът ‚‘‘ Два пъти мери, един път режи ‘‘ ? Конкретните продукти за които говорим отговарят точно на това. Благодарение на тях вие ще бъдете уверени и спокойни.


Днес разнообразието от видове е толкова огромно, че е напълно възможно да се загубите в тях. А от друга страна тяхната преносимост ги прави изключително компактни, което съответно означава, че можете да ги транспортирате с вас навсякъде и по всяко време.


Необходимо ли е да имате такива в автомобила ?

Въпреки че може да е вярно, че никога не можете да имате твърде много инструменти някои от най-полезните, всъщност не са изработени от хром или злато. В това число включваме и измервателните принадлежности.

Макар повечето от тях да не са никак евтини, всяко една изпълнява поне една основна функция, която професионалните механици и производители също използват редовно. Нищо не е сигурно, защото някой ден вие също може да изпитвате нейната нужда и обикновено това се осъзнава в последният момент.

Ето защо е от съществено значение да бъдете превантивни и да се сдобиете с тях предварително. По този начин ще спестите доста излишни разноски и последователни главоболия. Уверете се, че разполагате с поне един вид във вашият багажник, за да не изпадате в безизходица.


Какви видове измервателни уреди можем да закупим ?

Определено до тук вече сте наясно с тяхната важност. Съоръженията са главните герои на повечето кутии с инструменти и независимо от шегите, които чувате за това, че никой не ги използва, фактите сочат точно обратното.

Точността има ясно значение, когато правите нещата по правилния начин, за да изградите нещо качествено и със стабилност. Без значение дали изработвате нова конструкция или правите корекции върху двигател този тип средства не трябва да бъдат пренебрегвани в никакъв случай.

Посещавайки магазина обаче е нужно да знаете с какви опции разполагате, именно поради което днес ще ви представим едни от най-често срещаните видове. Те са предимно шест на брой и всеки един от тях е предназначен за различна и точно определена цел.

Ролетка

Очевидно и полезно, нали ? Ролетките се съхраняват доста практично и наред с това могат да дават, както къси, така и дълги измервания с разумна точност. Не е перфектно, но за лесен инструмент, който да ви помогне при подравняването на предният мост при колата е повече от идеално.


Дигитален метър

Ролетките работят на макро мащаб, но има моменти, когато ще е необходимо по-прецизно измерване. За тези ситуации най-добрият помощник са несъмнено дигиталните шублери. Купуването на качествен комплект обаче е подобно, като покупката на автомобил.

Причината за това е, защото съществуват безброй опции на различни цени и с различни екстри. Към някои дори има интегрирани звънци и свирки. За разлика от превозните средства, бюджетните версии вършат също толкова ефективна работа, колкото и по-скъпите модели. Така че в това отношение всичко зависи от вашата лична преценка.

Метална линия

Хубавата метална линия има няколко полезни приложения за разлика от обикновената така, която се използва от вашето дете. По-конкретно, измервателният й ръб е огромен и дава възможност да се спекулира, ако нещата са равни.

Подобно на шублерите, евтините модели отново ще ви свършат достатъчно добра работа. Разнообразието при тях е отново доста огромно, така че в това отношение няма да бъдете никак ощетени.


Динамометричен ключ

Всичко обсъдено досега бе предназначено за измерване на разстояние, но работата върху средствата за придвижване не са едноизмерни. Ръководствата за сглобяване изискват прецизно напрежение на крепежните елементи и най-честия начин за това при по-старите е чрез използването на динамометричен ключ.

В случай, че притежавате нов автомобил можете да обмислите закупуването на такъв, който притежава въртящ се ъгъл. Модерните двигателни системи се състоят от болтове, чието местоположение се намира под ъгъл. Това от своя страна означава, че ще се нуждаете от сила и въртящ момент, а точно това ще получите с практичният артикул.

Луфтомерни пластини

Макар и доста специфични няма по-добър заместител от луфтомерните пластини при определени спешни ситуации. Това са стоманени части с прецизна дебелина, проектирани за измерването на разстоянието между два обекта.

Приложението им е най-често срещано при настройката на уплътнителите при клапаните и точковите междини. Всъщност висококачественият луфтомер ще се състои от месингови парчета с дебелина от 0.010 инча в купчина от пера.

Меките елементи служат специално за конфигурирането на определени системи за запалване, където магнетизмът може да навреди на цялостната система или да попречи на самото измерване.


Мултиметър

И съответно последният, но не на последно място е уредът, чиято дейност е изцяло електрическа. Мултиметърът е забележително полезно приспособление и то разбираемо защо.

Проверете напрежението, съпротивлението и непрекъснатостта с помощта на ръчният инструмент. Подобно като при шублерите започнете с бюджетна версия и постепенно надградете. След това евтината версия може да бъде превърната в аксесоар за пътно пътуване.

С неговата помощ при възникването на проблем ще можете да измерите абсолютно всичко, за да знаете в какво състояние се намират повече електронни системи. Никой не може да бъде сигурен, кога ще ви бъде най-необходимо, така че се постарайте да го имате под ръка.

Заключение

На този етап със сигурност сме ви накарали да се замислите. Подценяването на изброените предмети не е препоръчително, тъй като не се знае в каква ситуация ще попаднете. Ето защо е уместно да разполагате с поне няколко от тях.

Ако евентуално късметът не е на ваша страна вие няма да бъдете приятно изненадани при настъпването на непознат проблем. Инструментите независимо от техният тип са най-верният помощник на човека, именно поради което ви съветваме да си ги закупите още сега.