loader

Има ли значение каква е течността за чистачки?

Предното стъкло на автомобила изпълнява няколко функции. То не само ви предпазва от вятъра, студа и дъжда, докато шофирате, но и предоставя ясен изглед на пътя пред вас. За съжаление, когато автомобилът се движи, то рядко остава чисто, тъй като по него полепват прах, кал, мръсотия, малки буболечки,  мушици и други замърсители.

Чистачките, с които е оборудван автомобила ви могат да се справят с почистването на стъклото при дъждовно време, но не могат да направят много, когато слънцето грее и стъклото е сухо. За да почистите стъклото от замърсяване и за да имате добра видимост на пътя, в своята роля влиза течността за чистачки.


Какво представлява течността за чистачки?

Това е специално разработена течност, която се състои от:

  • Вода
  • Разтворители
  • Алкохол
  • Оцветители
  • Парфюми
  • почистващи вещества

С други думи, течността за чистачки е вид препарат, предназначен да се справи с всички видове замърсявания по предното стъкло и да ви осигури нужната видимост по време на движение.


Има ли значение вида на течността, която използвате за почистване на стъклото?

Категорично ДА. Препаратите за почистване на автомобилното предно стъкло имат специфични характеристики, според които се делят на летни, зимни и всесезонни. Затова е много важно да използвате правилната течност за сезона.


Видове течности за почистване

Лятна

Този вид течност съдържа по-висока концентрация на разтворители и почистващи препарати и не съдържа алкохол. Използва се през летните месеци (когато температурите са високи) и се справя отлично със замърсявания като прах, полепнали по стъклото насекоми, изпражнения на птици и други. Ползването на лятна течност  осигурява много добра видимост, тъй като премахва напълно всички органични замърсители.

Недостатъкът на летния препарат за почистване е, че не може да се използва, когато температурите паднат по 0, защото замръзва.


Зимна

Зимната течност или De - Icer (размразяваща) съдържа повърхностно активни вещества (ПАВ), оцветители, парфюми и процент алкохол (етанол, изопропанол или етиленгликол). Алкохолът намалява точката на замръзване, с което предотвратява замръзването на течността и осигурява перфектно почистване на стъклото при минусови температури.

Зимната течност за чистачки не се препоръчва да се ползва през лятото, тъй като в нея не се съдържат съставки, които могат да отстранят органичните материи. А това означава, че не могат да почистят стъклото добре от прах, кал и буболечки.


Всесезонна (All Season)

Тази течност е създадена, за да може да се използва през цялата година. През лятото се разрежда 1:10 с дестилирана вода, а през зимата се ползва без разреждане.


ТОП марки течности за чистачки за 2020

Prestone

Prestone е американска компания собственост на KIK Custom Products Inc.

Известна е с това, че предлага много голямо разнообразие от висококачествени видове автомобилни течности (антифриз, спирачни, кормилни и течности за чистачки).  Продуктите на Prestone неизменно присъстват на първите места в  световните класации за най-добри течности за чистачки.

Най-продавани продукти почистване на автомобилни стъкла на Prestone:

Prestone AS657 - лятна течност

Лятната течност Prestone AS657 отстранява 99,9% от органичните замърсители и осигурява много добра видимост. Освен това има водоотблъскващи съставки, които не позволяват на дъжда да попречи на видимостта, не съдържа алкохол и мирише свежо.

Продуктът се предлага в различни разфасовки, готов за употреба. Минусът на Prestone AS657 е по-високата му цена и това, че може да се използва само през лятото.

Prestone AS658 Deluxe 3 - 1

Това е течност, която поддържа предното стъкло чисто без значение от сезона. Ефективно отстранява както снега и леда, така и всякакви видове пътни и органични замърсявания. Течността се предлага готова за употреба, работи при всякакви метеорологични условия, обезледява, отблъсква водата и премахва органични и прахови замърсители.

Минусите на Prestone AS 658 Deluxe 3 - 1 са по-високата цена в сравнение с концентратите и възможното замръзване при температури под  - 30 С.


Starline

Компанията е създадена през 1999 година и оттогава до днес предлага висококачествени продукти за автомобили. Продуктовата гама на бранда е изключително разнообразна и включва 90% от авточастите и консумативите, необходими за всяко едно превозно средство.

Един голям процент от производството на Starline се заема от разработката и продажбата на висококачествени течности за чистачки на добри цени. Компанията предлага едни от най-добрите летни и зимни течности на достъпни цени, които могат да се открият на българския пазар. Продуктите за почистване на Starline се предлагат готови за употреба и като концентрати, а цената им варира от 5 до 15 - 20 лв.

Nextzett

Nextzett е популярна немска компания, специализирана в разработката и продажбата на автомобилни продукти, сред които и течности за чистачки. Един от най-популярните препарати за почистване на автомобилни стъкла е Nextzett Kristall Klar.

Продуктът се предлага като силен концентрат, който трябва да се разреди с вода, преди да може да се използва. Nextzett Kristall Klar има цитрусов аромат, екологичен е и премахва всякакви видове замърсители, включително остатъци от масло или грес.

Продуктът е биоразградим, не съдържа фосфати и амоняк и предпазва боята, хрома, гумата и пластмасата от корозия или избледняване. Nextzett Kristall Klar е лятна течност и замръзва при минусови температури. Като минус можем да споменем, че ако концентратът не се разреди правилно, може да повреди резервоара на чистачките.

ITW (Illinois Tools Works)

ITW е американска компания, създадена през 1912 година. През 2011 година компания става собственик на друга компания, която предлага на пазара добавки и течности за чистачки. ITW продължава традицията и насочва производството си към разработката на иновативни и висококачествени продукти за почистване на автомобилни стъкла.

Един от най-популярните продукти на бранда е Rain - X All Season 2 - 1. Формулата на Rain - X работи ефективно както при минусови, така и при положителни температури. Течността е с висока устойчивост на замръзване (-31 С) и почиства отлично сняг и лед. Едновременно с това е изключително ефективна през лятото, като отстранява всички органични замърсители без остатък. Предлага готова за употреба и може да се използва през цялата година.


Как да изберете правилната течност за чистачки?

За да сте спокойни, че сте закупили правилната течност, специалистите съветват преди покупка да си отговорите на следните няколко въпроса:

В район с какъв климат живеете?

Ако живеете на място, на което падат много снегове, а температурите през зимата обичайно са доста под нулата, добър избор за вас биха били зимните течности за чистачки, които няма да замръзнат дори и при - 45 С. За да сте сигурни, че сте избрали правилната зимна течност, погледнете етикета. Там задължително трябва да е посочено до какви минусови температури течността не замръзва.

Ако живеете в район, в който рядко температурите през зимата падат под 0, тогава можете да се спрете или на всесезонни течности или да използвате летни течности за чистачки. При избора на лятна течност трябва да вземете под внимание с какви замърсявания най-често трябва да се справите и да закупите лятна течност с формула, която ще ви помогне да се отървете от праха, размазаните буболечки или калта от стъклото си.


Концентрат или готова течност предпочитате?

Концентратите като цена са по-изгодни, тъй като от един литър концентрат можете да направите 10 - 15 литра течност. Ако обаче не сте сигурни, че ще направите разтвора в правилното съотношение, експертите съветват да се спрете на готов разтвор. С готовите разтвори се работи лесно, имат същия ефект като концентратите и няма да се притеснявате, че не сте спазили указанията на производителя.