loader

Фактори, които съкращават живота на акумулатора за кола

Акумулаторът е от съществено значение за ефективната работа на автомобила. Той позволява стартирането на двигателя и без него автомобилът няма как да работи.

С течение на времето обаче, акумулаторната батерия намалява своята ефективност и идва момент, в който трябва да обмислите смяната ѝ.

Удължаване на живот на акумулатор

Източник снимка: pixabay.com


AnchorКакъв е средният живот на акумулатор за кола?

В зависимост от начина на поддръжка и употреба, една батерия за превозни средства обикновено има живот между 2 и 4 години.

Но това не означава, че трябва да сменяте акумулатора на колата си на всеки 2 или 4 години.

Казваме това, тъй като при правилна употреба и добра поддръжка не са малко случаите, в които експлоатационният живот на акумулатора може да се удължи и той ви служи двойно повече.


AnchorФактори, които скъсяват експлоатационният живот на акумулатора

Неправилната употреба води до значително по-кратък живот на автомобилните акумулатори.

Ето защо трябва да се вземат предвид няколко често допускани грешки, които лесно можете да избегнете.

Как да удължим живота на акумулатора и да спестим регулярни разходи, разказваме в редовете по-долу.


AnchorНачин на използване

Начинът, по който се грижите за батерията на вашия автомобил е един от основните фактори, които могат да увеличат или съкратят експлоатационният ѝ живот.

Така например, ако използвате интензивно вашия автомобил или често пренасяте тежки товари с него, батерията ще бъде подложена на по-голямо натоварване и напрежение и следователно животът ѝ ще бъде съкратен.

Животът на акумулатора обаче се съкращава не само, когато го използвате автомобила интензивно, но и когато дълго време го оставите на паркинга или в гаража.

Когато превозното ви средство не е активно дълго време, батерията лека-полека се разрежда, докато се изтощи напълно и не може да бъде заредена.

Същото се случва и ако колата ви отказва да запали, но вие упорствате и завъртате стартера непрекъснато. С това си действие допълнително изтощавате акумулатора и съответно съкращавате неговия живот.


AnchorСъстояние на батерията, преди да бъде закупена

Малко собственици са наясно, че дълготрайността на акумулатора зависи и от състоянието на продукта по време на покупката.

Казано иначе, ако те сред късметлиите да закупите батерията скоро след като е била произведена, можете да сте спокойни, че тя ще има по-дълъг експлоатационен живот.

Но ако “изтеглите късата клечка” закупите стар акумулатор, който дълго време е стоял по складове и по рафтовете на магазина, то капацитетът му ще е намален и няма да можете да го използвате толкова дълго, колкото би ви се искало.

Това обяснява защо оригиналните акумулаторни батерии, с които превозните средства излизат от завода, издържат по-дълго от акумулаторите, които през годините ви се налага да купувате.

За съжаление, при покупката на батерията няма как да сте напълно сигурни нито кога е била произведена, нито как е била съхранявана.

Срокът на производство оказва голямо влияние върху живота на батерията

Източник снимка: pixabay.com


AnchorТемпературата на околната среда

Вярвате или не, външната температура влияе както върху поведението, така и върху това колко продължителен може да е живота на един акумулатор.

В интерес на истината, акумулаторът на автомобила повече страда през лятото, отколкото през зимата.

Това е така, защото макар че по-високите външни температури улесняват работата на батерията при стартирането на превозните средства, топлината увеличава скоростта, с която водата се изпарява от акумулаторните клетки. Това на практика съкращава живота на батерията.


AnchorКак да запазите по-дълго време акумулатора здрав?

Когато се питаме как да удължим живота на акумулатора е редно да говорим не само за често допускани грешки, но и за добри практики.

По-долу ще откриете кое е това, което води до подобряване на функцията и удължаване на експлоатационния живот на автомобилната батерия.


AnchorПроверявайте състоянието на акумулатора с мултицет

Нищо не съкращава живота на една батерия както това да я оставите да се изтощи напълно.

За да не се случва това и за да не се ядосвате, че имате паднал акумулатор е добре да го проверявате и поне два пъти годишно.

Състоянието на батерията най-бързо и лесно се измерва с мултицет. Проверката с този инструмент или тестер ви позволява да измервате различни електрически величини като напрежение, стартов ток и други.

За да направите проверката за състоянието на батерирята просто трябва да стартирате автомобила и да измерите с мултицета напрежението на клемите на акумулатора.

Ако то е под 12 волта, най-вероятно батерията е изтощена и трябва да я заредите.


AnchorДоливайте електролит

Ако използвате стандартен оловно-киселинен акумулатор, доливането на електролит е изключително важно, тъй като от нивото на електролита зависи до голяма степен колко ще издържи акумулатора за кола.

Колко често трябва да го правите зависи от това как експлоатирате батерията, но правилото е, че електролитът трябва винаги да е на ниво около 10 - 15 мм над плочите.

Ако падне под това ниво и плочите се покажат, вероятността скоро да ви се наложи да извършите смяна на акумулаторната батерия е много голяма.


AnchorИзбягвайте кратките пътувания с автомобила

Не използвайте автомобила си само за да отидете на кафе, до мола или до кварталния магазин и обратно.

Даваме ви този съвет, тъй като при кратките пътувания акумулаторът се изтощава по-бързо, отколкото може да се презареди.


AnchorНе забравяйте да изключите фаровете и другите електронни устройства

Въпреки, че повечето съвременни модели превозни средства имат функция за пестене на енергия, все пак е добре, преди да излезете от автомобила да се уверите, че сте изключително всичко, което може да черпи енергия от акумулатора и да го изтощи.


AnchorПочиствайте клемите на батерията

Даваме ви този съвет, тъй като с времето по клемите може да се появи корозия, а това да попречи на батерията да работи ефективно, което да доведе до преждевременно съкращаване на живота му.


AnchorКак да разберете, че е дошло време за смяна?

Всъщност, признаците, че е дошло време за смяна на акумулатора са лесно разпознаваеми.

В този ред на мисли, смяната е наложителна, ако:

  • Двигателят на вашия автомобил стартира трудно, особено при екстремни температури (много студено или много горещо);
  • При стартиране стартовата система на превозното ви средство издава нехарактерни звуци;
  • Автомобилните аксесоари като фарове, климатична система, радио и други не работят правилно или изобщо не се включват;
  • Акумулаторът показва признаци на деформация или изтичане на електролит;
  • Ако колата не е ползвана много дълго време, не сте я припалвали и акумулаторът се е изтощил напълно.

Поддръжката на акумулатора е от огромно значение

Източник снимка: unsplash.com


AnchorКак да изберете нов акумулатор?

За да изберете батерията за вашия автомобил, която да отговаря на вашите нужди трябва да вземете под внимание следните фактори:

  • Капацитетът на батерията, който се измерва в ампер часове (Ah). Обикновено капацитетът на автомобилните акумулатори е от 45 до 65 Ah.
  • Напрежението, което зависи от използваните материали за електролитите и може да варира от 3,2 до 4 V за литиеви акумулаторни батерии и от 1,2 до 2 V за останалите.
  • Стартов ток, който показва максималното количество ток, което акумулаторът може да даде за кратко време при - 18 градуса по С.
  • Размера на новия акумулатор, съответно европейски и азиатски. Европейският размер е 60 Ah - 242 x 175 x 190 mm, а азиатският - 60 Ah - 232 х 173 х 225 mm.
  • Вида акумулатор - дали да е оловно-киселинен, Wel Cell, AGM или друг вид.


AnchorЧесто задавани въпроси


AnchorКак да заредя акумулатора, ако е изтощен?

Можете да използвате два варианта на зареждане. При първия вариант трябва да свалите батерията, а във втория - да използвате зарядно устройство.

Към момента на пазара се предлага (включително и в nag.bg) богата гама от модели зарядни устройва, с които се работи много лесно и удобно.


AnchorМога ли да долея на акумулатора с вода от чешмата?

Категорично НЕ. Винаги доливайте само и единствено с дестилирана вода.


AnchorКак да избера правилният вид и размер акумулатор?

Най-често факторите, които оказват влияние при избора са препоръките на производителя, възрастта на автомобила и - не на последно място - марката на батерията.