loader

Факти и легенди за електромобилите

Източник снимка:pixabay.com

В публичното пространство циркулират много митове относно електромобилите. За да ви помогнем да отсеете истината от легендите, подготвихме този кратък материал.


Митове и факти за електрическите автомобили


Мит №1: Електрическите коли са плод на нашето съвремие

Факт: Това не е съвсем вярно. Първият прототип на електрическа кола е разработен още през 1828 година от унгарския свещеник и физик Ányos István Jedlik. Той създал малък автомобил, задвижван от електрически двигател.

Само десетилетие по-късно се появяват още няколко прототипа на електрически автомобили.

През 1832 година шотландецът Робърт Андерсън изобретява карета, движеща се с електрически тип двигател, а през 1835 - та професор Сибрандус Стратинг и неговият помощник изобретяват малък електрически автомобил, захранван с подобие на акумулатор.

В средата на 19 - ти век на пазара се появяват и първите електрически автомобили, които до 1900 година държат рекордите за скорост.  За съжаление цената, на която се предлагали била прекалено висока, а и батерията им имала доста кратък живот, поради което бързо са изместени от автомобилите с вътрешно горене.


Източник снимка:pixabay.com

Интересът към производството на електрическите автомобили се възражда през 90 - те години на миналия век, когато светът най-после започва да осъзнава, че е време да обърне сериозно внимание на опазването на околната среда.

Днес процентът на продажбите на електромобили по отношение на глобалните продажби е 4,2% от всички продажби на автомобили за 2020 - та. Това означава, че на практика един от всеки 250 автомобила, които се купуват е електрически. И този брой продължава стремглаво да расте.

Източник снимка:pixabay.com


Мит № 2: Между хибридната и електрическата кола няма разлика

Факт: Всъщност, това са две различни превозни средстваХибридният автомобил разполага както с бензинов или дизелов двигател, така и с малък електрически двигател и батерия. Електромобилът не разполага с двигател с вътрешно горене, а само с електрически двигател и батерия.


Мит № 3: Поддръжката на електрическите автомобили е висока

Факт: Истина е, че покупката на автомобил, задвижван с батерия може да е по-висока. Но това се компенсира от редица данъчни стимули и облекчения, които улесняват шофьорите при покупката на тези модели автомобили.

Освен това разходите по поддръжката на този вид автомобили е доста по-ниска. При тях няма смяна на масло, проверка на ангренажен ремък или подмяна на редица други консумативи, както се налага при традиционните возила.

Плюс това EV имат по-малко движещи се части в сравнение с традиционните возила (EV имат около 200 движещи се части, докато колите с ДВГ имат над 2000).

Разходите за зареждане също са по-ниски, тъй като цената на тока е винаги по-ниска от тази на бензина или дизела.

Източник снимка:pixabay.com

Мит №4: Зареждането им отнема много време

Факт: Има няколко променливи, които отказват влияние върху времето за зареждане.

Това са:

  •  Размерът на батерията на EV (електромобила)
  •  Какви скорости на зареждане може да поеме
  •  Къде зареждате - в къщи или на обществено зарядно устройство
  •  Колко мощно е зарядното устройство

 

Така на практика, ако зареждате автомобила у дома, пълното зареждане на батерията може да ви отнеме до шест часа. Но ако имате достъп до бързо зареждащо обществено устройство с постоянен ток и електромобилът е с високоволтово DC зареждане, ще ви отнеме само 10 минути, за да заредите батерията и да изминете 300 км.

Източник снимка:pixabay.com


Мит № 5: Електромобилите са толкова вредни за околната среда колкото и традиционните автомобили

Факт: EV произвеждат нулеви вредни емисии и не създават никакво замърсяване, докато са в движение.

Наистина, при производството на електрически модели и при генерирането на електроенергия за захранването все още се създава парников ефект, но производителите обещават в най-скоро време EV да станат въглеродно неутрални. Освен това се разработват “зелени” батерии, които да могат да се рециклират.


Мит № 6: Електрическите автомобили са опасно безшумни

Факт: Истина е, че EV са безшумни. Затова, за да предпазят пешеходците по улиците, през 2019 - та година се въведоха регулации, които изискват от всички производители да създават “изкуствен” шум на двигател.


Мит № 7: Електрическите превозни средства за подходящи само за града

Факт: През първите години на своята повторна появява (през 90 - те години на 20 - ти век), EV наистина се зареждаха доста бавно и не изминаваха много километри с едно зареждане. Поради което се считаше, че са удобни само за шофиране в градска среда.

Днес това не е актуално, тъй като животът на батерията постоянно се удължава и към момента с едно зареждане спокойно можете да изминете повече от 300 км. Освен това станции за зареждане има из цяла Европа  и предлагат бавно, средно или ускорено зареждане.


Източник снимка:pixabay.com

Мит №8: При инцидент на пътя EV са по-опасни от традиционните автомобили

Факт: Точно обратното. Краш тестовете на електрическите автомобили показват, че те са много по-безопасни. Това се дължи на факта, че нямат двигател, нито резервоар с гориво, който може да се запали и избухне.


Мит №9: Батерията има живот само няколко години и подмяната ѝ струва много

Факт: Гаранцията, която дават на батерията почти всички производители на електромобили е между 8 и 10 години. Но това изобщо не означава, че след като минат 8 години батерията задължително трябва да се смени.

Всъщност, има много EV над 10 години, които си карат с оригиналната батерия и тя работи напълно ефективно. Казано иначе, щом батерията поддържа над 85% ефективност, няма никакво значение на колко години е.


Мит №10: Шофирането на електрически автомобил е скучно

Факт: Това е може би най-разпространената невярна информация и само този, който не е шофирал  EV ще ѝ повярва. Защото благодарение на различни разработки и технологични нововъведения, производителността на електромобилите е точно толкова добра, колкото и на колите с ДВГ. Ако не и по-добра.

Източник снимка:pixabay.com

Мит №11: Електромобилите претоварват електрическата мрежа

Факт: За да бъде претоварена електрическата мрежа трябва всички EV по света да бъдат включени да се зареждат едновременно. Как мислите, дали това има вероятност да се случи някога? Едва ли.


Мит №12: Електрическите коли са бавни

Факт: Това е още един много разпространен мит. Истината е, че EV автомобилите могат да са по-бързи от своите бензинови колеги. Това е така, тъй като електрическият двигател генерира 100% от въртящия си момент моментално. Когато шофиране електрическа кола и натиснете педала на газта преходът от неподвижна позиция към скорост е почти мигновен.

Източник снимка:pixabay.com

Мит №13: Все още няма добре изградена мрежа за зареждане на EV

Факт: Преди няколко години станциите за зареждане наистина бяха малко, Към момента обаче над 200 000 терминала са на разположение на шофьорите в Европа и мрежата продължава да се разраства.