loader

Да сменим ли халогените с LED?

Откакто производителите започнаха да оборудват новите си модели автомобили със светодиодни фарове, все повече собственици на по-стари превозни средства си задават въпроса дали е добра идея да сменят халогените с LED светлини.

Подходяща ли е подмяната на халогените с led

Източник снимка: pixabay.com

Ако и вие обмисляте подобна смяна или просто сте любопитни дали е възможна и най-вече дали е подходяща такава подмяна за вашия автомобил, няма да сгрешите, ако останете още мъничко с нас.


AnchorХалогени: какво представляват и как работят?

AnchorХалогенните крушки все още са най-разпространеният модел крушки, който се използва за светлините на автомобилите.

Представляват крушки с нажежаема жичка, която е поставена в стъклен балон, пълен халогенен газ (обикновено бром или йод).

Когато фаровете на автомобила са включени, към вътрешния волфрамов проводник на халогенната крушка се подава електрически ток 12V и проводника се нагрява с цветна температура приблизително 3000 К.

Халогенните крушки светят в жълта светлина

Източник снимка: pixabay.com


AnchorПредимства и минуси на халогенните крушки

Плюсове :

  • Осигуряват добър интензитет на светлината, особено в сравнение с класическите крушки с нажежаема жичка.
  • Излъчват приятна и мека жълта светлина, която не заслепява и не дразни очите на останалите участници в движението.
  • Имат сравнително приличен експлоатационен живот (между 2000 и 6000 часа).
  • Поддръжката им е проста и ако се налага смяна можете и сами да се справите.
  • Конфигурацията на интензитета на светлинния лъч е не само лесна, но и много бърза.
  • Халогените са най-разпространеният, евтин и достъпен вариант на осветителни тела за автомобили.

Халогените се предлагат в голямо разнообразие от марки и модели

Източник снимка: pixabay.com

Минуси :

  • Нагряват се бързо и изискват много повече енергия от led крушките, което ги прави по-малко енергийно ефективни. Ако трябва да бъдем малко по-обстоятелствени, тогава ще кажем, че в сравнение със светодиодните лампи, халогените изразходват до 80% повече енергия.
  • В сравнение с LED светлините, чийто живот между 25 000 и 30 000 часа непрекъснато осветяване, халогените издържат много, много по-малко.
  • Не могат да осветят пътната настилка толкова “дълбоко”, колкото светодиодните светлини за автомобили.

Халогенните крушки са класика в жанра

Източник снимка: pixabay.com


AnchorLED крушки: какво представляват и как работят?

В сравнение с халогенните и газоразрядните лампи с висок интензитет (HID), LED крушките са с много по-напреднала технология.

Вместо с нажежаема жичка, светодиодите (Light Emitting Diode) разполагат с два полупроводника (диоди) с изключителна малка дебелина (само 0,5 микрона).

Когато електрическият заряд достигне до двата полупроводника се освобождава силна светлинна енергия.


AnchorПредимства и минуси на led крушките за кола

Плюсове :

  • LED крушките са много по-енергийно ефективни. Една от водещите причини, поради които светодиодите изместват все повече халогенните крушки е точно ниската им консумация на електричество.
  • Имат много по-дълъг живот в сравнение с халогенните лампи с нажежаема жичка.

Както вече споменахме, стандартните халогени имат живот от 2000 до 6000 часа, докато led светлините могат да осветяват пътя до 30 000 часа.

  • Излъчват интензивна, бяла светлина, която осветява много добре пътната настилка през тъмната част на денонощието.

 Светлината на светодиодните крушки се измерва между 3000 и 4000 лумена, докато светлината на халогените се измерва между 1000 и 14000 лумена.

  • Осветяват по-добре и по-надалеч пътя пред автомобила, за разлика от халогенните лампи, светлинният лъч на които не може да достигне толкова надалеч.


Недостатъци :

  • Много ярката светлина, която произвеждат LED крушките доста често затруднява другите шофьори, тъй като ги заслепява и те не могат да виждат добре пътя пред тях.
  • По-сложни са за поддръжка, ремонт и подмяна. За разлика от халогенните автомобилни крушки, смяната на които можете да извършите и сами, при смяната на led се налага да посетите сервиз.
  • Не са многопосочни. Това означава, че не могат да осветяват пътя едновременно напред и настрани, както го правят халогените.

Светодиодите излъчват светлината право напред, затова е много важно след подмяна фаровете да се калибрират професионално, за да могат да осветяват пътя по възможно най-добрия начин.

  • Възможно е да образуват конденз във фаровете. Това може да се случи, тъй като както вече споменахме led крушките произвеждат много по-малко топлина от халогените, което от своя страна може да се превърне в недостатък особено през студените зимни месеци.
  • Цената им е по-висока. Все още цените на led фаровете държат по-високи цени в сравнение с традиционните халогени, които се предлагат изключително евтино и могат да се закупят буквално от всички магазини за продажба на авточасти.

led крушките имат много предимства

Източник снимка: pixabay.com


AnchorДа смените ли халогените с LED?

Всъщност, решението е изцяло ваше. Както и сами видяхте и двата вида крушки имат както своите предимства, така и минуси.

Но ако търсите нашето мнение, то ние ви съветваме, ако притежавате по-стар модел автомобил да продължите да използвате халогенни крушки.

Даваме ви този съвет, тъй като led лампите не са просто заместители на халогенните крушки. Тоест, не можете просто да отстраните старите халогени, на тяхно място да поставите новите светодиоди и всичко да приключи.

Много е възможно дори и да използвате предлаганите в магазините за авточасти комплекти за преобразуване подмяната да не е много удачна за вашия модел и марка автомобил.

На първо място, въпреки, че светодиодите работят по-хладно, те се нуждаят от повече пространство, за да бъдат поставени, а такова невинаги има във фаровете на по-старите модели автомобили.

Второ, преобразуването от халогени в led невинаги може да предложи по-добро осветяване и подобряване на видимостта. Да, светодиодите ще светят по-силно, но няма гаранция, че наистина ще осветяват по-добре от халогените.

И последно, не забравяйте, че светодиодите не са многопосочни и ако подмените халогенните крушки  с led, без да се погрижите за смяна и на рефлекторите, които да отразяват светлината ще получите силна и ярка светлина, която ще свети само и единствено напред и няма да осветява целия път пред вас.

Ако решите да подмените халогените с led трябва да използвате комплект за преобразуване

Източник снимка: pixabay.com

Ето защо нашият съвет е, ако автомобилът ви е с халогенни крушки да продължите да ги използвате.

Вярно е, че халогените предлагат по-малко интензивна светлина и нямат толкова дълъг живот като led лампите, но пък се подменят изключително лесно, предлагат се в голямо разнообразие от модели и марки, а цената им е повече от достъпна.

А и да си признаем. На автомобил, произведен преди повече от 20 години  led фарове едва ли биха му подхождали много.

Разбира се, ако силно държите все пак да смените халогенните фарове с  led имате пълното право да го направите.

В този случай, както вече споменахме трябва да потърсите и закупите специален комплект за преобразуване (пълна смяна на фарове) или да използвате модернизирани LED фарове.

При покупката е добре да внимавате от къде купувате комплекта за преобразуване и да обърнете специално внимание дали продуктът е одобрен за употреба от ЕС.