loader

5 съвета за удължаване живота на коляновия вал на камиона

Коляновият вал е един от най-важните задвижващи механични компоненти на двигателите с вътрешно горене. Без този компонент двигателят не би могъл да работи, тъй като той носи отговорността да трансформира линейното движение на буталото във въртеливо и да го прехвърля към задвижващия механизъм (маховика).

За какво служи коляновия вал в двигателя на камиона

Източник снимка: pixabay.com


AnchorКакво е колянов вал и за какво точно служи?

Наименованието “колянов вал” датира от началото на 20 - ти век, когато автомобилните двигатели са се стартирали с помощта на манивела.

Днес електрическите стартери вършат тази работа, но вътрешният компонент, който е способен да трансформира линейното движение на буталото във въртеливо все още се нарича колянов вал.

Механичният компонент е позициониран в двигателя на камиона или автомобила, като се държи здраво и на едно място от шийките на основния лагер.

Буталата, които се движат нагоре - надолу в цилиндрите са прикрепени с биели към шийките на лагера на пръта. Благодарение на тях коляновия вал може да трансформира линейното движение на буталата във въртеливо и двигателят на камиона да започне да работи.

Освен за работата на двигателя, валът се използва и за задвижване на трансмисията, тъй като неговото завъртане завърта маховика, който от своя страна завърта съединителя. Той предава това движение към съединителната кутия, която пък го предава към моста и накрая към колелата.


Плюс това, чрез него се задвижват :

  • ангренажния ремък
  • ремъка на алтернатора
  • водната и маслената помпа и много други важни за работата на двигателя компоненти

Коляновия вал е най-важният компонент на двигателя

Източник снимка: en.wikipedia.org


AnchorКак да удължите живота на коляновия вал?

Както всеки друг механичен компонент, който е подложен на изключително голямо натоварване и коляновия вал на камиона е възможно да се повреди.

А случи ли се това, проблемът става наистина голям, тъй като този компонент е много сложен за ремонт и поправка, а сумата, която трябва да се отдели за това понякога е по-висока от тази да смените целия двигател на камиона с нов.

Ако не искате да си създавате подобни проблеми предлагаме ви 5 съвета за удължаване живота на коляновия вал на камиона.


AnchorДоливайте масло

Една от главните причини, които могат да доведат до повреда в коляновия вал е липсата на двигателно масло.

Когато този механичен компонент няма достатъчно смазка, това може първо да унищожи биелните лагери, след това да бъдат нанесени щети на по-големите лагери и основните пръти, които на практика задвижват (въртят) коляновия вал.

Това се случва, тъй като маслото не е достатъчно, поради което елементите на коляновия вал се трият на сухо, което от своя страна води до разрушаване на лагерите, до износване коляновия вал и съответно до неговата повреда.

Ето защо е много важно да проверявате нивото на маслото и да доливате, когато това се налага.

Една от причините , които могат да доведат до повреда в коляновия вал е липсата на двигателно масло.

Източник снимка: en.wikipedia.org


AnchorИзползвайте подходящото масло

Ако наистина искате да се погрижите за удължаване на експлоатационния живот на коляновия вал на вашите камиони, винаги извършвайте смяна на маслото на двигателя с масло с подходящата спецификация и характеристики.

А какви са те можете най-лесно да разберете като се консултирате с книжката за техническа поддръжка на вашия камион или като се обърнете за съвет към специалистите в сервизните центрове или в магазините като Нас Ауто.


AnchorПроверявайте налягането на маслото

За да сте сигурни в състоянието на коляновия вал е добре да посещавате регулярно специализиран сервиз, където да извършат диагностика на двигателя на камиона.

Това е единственият начин да се уверите, че няма неизправности като повредена маслена помпа, запушени линии и канали, дефектен корпус, износени или повредени предпазни клапани, които биха могли да доведат до проблеми с налягането и правилното подаване на маслото.


AnchorНе претоварвайте прекомерно двигателя

Въпреки, че в съвременните камиони електрониката контролира всички функции на двигателя и деактивира подаването на гориво, когато двигателят започна да изпитва повишено натоварване, никога не е излишно да внимавате и вие. Особено, ако вашият камион не е последен модел и не разполага с толкова прецизна електроника.

Прекомерното натоварване на двигателя също може да причини повреда на коляновия вал

Източник снимка: pixabay.com


AnchorВнимавайте с прегряването на двигателя

Ако забележите, че двигателя на камиона все по-често прегрява вземете бързи и адекватни мерки да се справите с този проблем. Казваме това, тъй като прегряването на двигателя най-често води до повреда на корпуса сензора на коляновия вал, а оттам и до неефективна работа и износване на този механичен компонент.

Двигателят обикновено прегрява заради повреда в радиатора, неадекватна вентилация, липса на масло, прекалено високата температура, която се съхранява и други.

Всички тези проблеми могат да причинят стопяване или спукване на пластмасовия корпус на сензора на коляновия вал. А ако това се случи сензорът няма да може да изпрати данните от коляновия вал към компютъра на камиона, поради което на практика превозното средство няма да запали.

Бонус съвети за удължаване живота на коляновия вал

Източник снимка: pixabay.com


AnchorОще няколко бонус съвета

Те са :

  • Никога не използвайте старо или замърсено масло
  • Избягвайте замърсяване на двигателната смазочна течност с охлаждаща течност или гориво
  • Избягвайте високите температури на моторното масло, тъй като те могат да доведат до разкъсване на смазочния филм
  • Сменяйте навреме масления филтър, двигателното масло и масления радиатор
  • Извършвайте регулярна поддръжка и преглед на състоянието на двигателя на превозното средство (камиона)
  • Ако трябва да смените калояновия вал, обърнете специално внимание на изработката, материала и качеството му